Τρίτη 24 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΤΕΕ: Να σταματήσει η κατεδάφιση του «ΦΙΞ»

Να σταματήσουν άμεσα οι εργασίες κατεδάφισης που έχουν ξεκινήσει παράνομα στο βιομηχανικό συγκρότημα του «ΦΙΞ» στη Θεσσαλονίκη, ζητά το Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας του ΤΕΕ.

Οπως τονίζει σε σχετική ανακοίνωσή της η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ/ΤΚΜ, ξεκίνησαν εργασίες κατεδάφισης, χωρίς άδεια και χωρίς να κληθούν για επιτήρηση της διαδικασίας τα στελέχη της 4ης Εφορίας Νεώτερων Μνημείων. «Οι εργασίες εγκυμονούν κινδύνους καταστροφής του βιομηχανικού και μηχανολογικού εξοπλισμού του συγκροτήματος, ο οποίος έχει κηρυχτεί διατηρητέος με βάση και το υπάρχον Προεδρικό Διάταγμα», υπογραμμίζει.

Ηδη η 4η Εφορεία κατέθεσε μήνυση κατά παντός υπευθύνου, καθώς, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, απαγορεύεται οποιαδήποτε επέμβαση επί των μνημείων του συγκροτήματος και επί του μηχανολογικού εξοπλισμού του, χωρίς προηγουμένως ο ενδιαφερόμενος ιδιοκτήτης να ζητήσει την έγκριση της αρμόδιας υπηρεσίας του υπουργείου Πολιτισμού.

Το ΤΕΕ/ΤΚΜ ζητά την κήρυξη ως διατηρητέου του συνόλου του συγκροτήματος. Μάλιστα, η Διοικούσα Επιτροπή του Τμήματος είχε ήδη από τότε εκφράσει την ανησυχία του για το ενδεχόμενο «σαλαμοποίησης» του συγκροτήματος με κατεδάφιση των μη χαρακτηρισθέντων κτιρίων και ανέγερση νέων στη θέση τους. «Πάγια θέση του ΤΕΕ/ΤΚΜ είναι ότι, από αρχιτεκτονικής άποψης, το συγκρότημα του "ΦΙΞ" είναι μοναδικό σε ολόκληρο τον ελλαδικό χώρο και άρα επιβάλλεται να ληφθούν αποφάσεις για τη διάσωσή του».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ