Τρίτη 22 Νοέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΕΡΑΜΑ
Νέο εργατικό «ατύχημα» στη Ζώνη

Ενώ χαροπαλεύει ο 41χρονος που την Παρασκευή έπεσε από ύψος 3,5 μέτρων

Μάχη για να κρατηθεί στη ζωή δίνει από το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής ο 41χρονος εργάτης της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης Γιάννης Καραγιάννης. Η παντελής έλλειψη μέτρων ασφαλείας τον «πέταξε» από την πρύμνη του θαλαμηγού πλοίου «ΚΥΒΕΛΗ» που κατασκευάζεται στο καρνάγιο ΨΑΡΡΟΣ στο Πέραμα και από ύψος πάνω των τριών μέτρων στον ντόκο του καρνάγιου, με αποτέλεσμα να τσακίσει κεφάλι και χέρια. Ο εργάτης νοσηλεύεται στην εντατική του Θριάσιου Νοσοκομείου και βρίσκεται σε καταστολή.

Ο Γ. Καραγιάννης είναι μέλος του συνεργείου «Ηλεκτροϋδραυλική» το οποίο είχε αναλάβει εργασίες στο υπό κατασκευή πλοίο. Οπως διαπιστώθηκε, το συνεργείο δεν είχε άδεια εργασιών, δηλαδή οι εργασίες που έκανε εκεί ήταν παράνομες. Ο Γ. Καραγιάννης πήρε εντολή να ελέγξει τον αυτοματισμό του καταπέλτη στην πρύμνη του πλοίου, χωρίς ο εργαζόμενος να έχει σχέση με αυτή τη δουλειά, που θα έπρεπε να γίνει από εξειδικευμένο συνεργείο μανουβραδόρων, χωρίς να έχουν ληφθεί τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας, χωρίς να βρίσκεται παρών τεχνικός ασφαλείας.

Προκαλεί σωρό από ερωτήματα ότι από το γραφείο Τύπου του Λιμενικού (δηλαδή το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη), όταν έγινε το εργατικό ατύχημα, διαδιδόταν ότι ο εργαζόμενος είχε πάει στο πλοίο από μόνος τους για απλό έλεγχο. Αξιοσημείωτο είναι ότι ενώ συνελήφθη ο υπεύθυνος του συνεργείου, μετά από λίγη ώρα αφέθηκε ελεύθερος! Επιπρόσθετα χτες στη διάρκεια αυτοψίας στο πλοίο από τις αρχές, απαγορεύτηκε η παρουσία εκπροσώπων των σωματείων της Ζώνης.

Ωστόσο, το θέμα με την κατάσταση της έλλειψης των μέτρων ασφαλείας στη Ζώνη δεν σταματάει εδώ. Το Σάββατο, λίγες ώρες δηλαδή μετά το σοβαρό τραυματισμό του Γ. Καραγιάννη, στο μώλο της ΔΕΗ στο Κερατσίνι, εργαζόμενος, μέλος του συνεργείου «ΧΑΡΗΣ» των εργολάβων Χρήστου - Ζαμπατιώτη, γλίτωσε την τελευταία στιγμή, όταν τον στρίμωξε καπάκι αμπαριού σε επισκευαζόμενο πλοίο κοντεϊνεράδικο της MSC. Πριν μία βδομάδα στο Νέο Μώλο Δραπετσώνας, εργάτης, μέλος του συνεργείου «Νεοδόχος», έσπασε το χέρι του στο επισκευαζόμενο επιβατηγό πλοίο «ΨΑΡΑ - ΓΚΛΟΡΙ» όταν τον χτύπησε κομμάτι λαμαρίνας που μετέφερε γερανός.

Τα απανωτά εργατικά «ατυχήματα», που να σημειωθεί ότι γίνονται σε περίοδο που δεν υπάρχει δουλειά στη Ζώνη, έρχονται να καταδείξουν τις συνέπειες που έχει σε βάρος των εργαζομένων η κατάργηση των 5μελών μεικτών Επιτροπών Ελέγχου που έγινε με τον εκτρωματικό νόμο για το Σώμα Επιθεωρητών (ΣΕΠΕ). Εφοπλιστές και εργολάβοι έχουν ήδη μετατρέψει τους τόπους δουλειάς σε κρεματόρια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ