Τρίτη 29 Νοέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-- Τουλάχιστον 50 Σέρβοι διαδηλωτές και δύο ΝΑΤΟικοί στρατιώτες τραυματίστηκαν στη διάρκεια μεταξύ τους συγκρούσεων στη βόρεια πόλη του Κοσσυφοπεδίου Ζούμπιν Πότοκ, όταν οι πρώτοι προσπάθησαν να διαλύσουν μπλόκο. Σε παρόμοια επιχείρηση πριν μία βδομάδα είχαν τραυματιστεί πάνω από 20 Πορτογάλοι και Ούγγροι ΝΑΤΟικοί στρατιώτες. Το ίδιο 24ωρο εξέπνευσε σε ηλικία 88 ετών ο τελευταίος πρωθυπουργός της πρώην Γιουγκοσλαβίας Αντε Μάρκοβιτς.

OYEΛΙΝΓΚΤΟΝ.-- Επαφές για το σχηματισμό κυβέρνησης με στελέχη τριών μικρότερων κομμάτων ξεκίνησε χτες ο Νεοζηλανδός πρωθυπουργός Τζον Κι, το κόμμα του οποίου ήρθε πρώτο στις εκλογές του περασμένου Σαββάτου, καθώς πήρε το 48% των ψήφων. Οι «Εργατικοί» πήραν μόλις το 27% των ψήφων. Η συμμετοχή των ψηφοφόρων στις κάλπες έφθασε το 74%.

ΡΩΜΗ.-- Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι έχουν πνιγεί και περίπου 30 παραμένουν αγνοούμενοι μετά τη βύθιση πλοιαρίου με μετανάστες από το Μπαγκλαντές, το Αφγανιστάν, το Ιράκ και το Ιράν στα ανοικτά του Μπρίντιζι της Ιταλίας το περασμένο Σάββατο. Οι αρχές ανακοίνωσαν πως 43 άνθρωποι διασώθηκαν, ενώ πιθανολογείται πως το πλοιάριο είχε αποπλεύσει την περασμένη βδομάδα από την Τουρκία.

ΚΙΕΒΟ.-- Ενας από τους περίπου 30 διαδηλωτές που πραγματοποιούσαν απεργία πείνας εξαιτίας της μείωσης των συντάξεων πέθανε την Κυριακή ύστερα από εισβολή της αστυνομίας στο χώρο που είχαν καταλάβει σε κεντρικό σημείο του Ντονέτσκ της Ουκρανίας. Οι διαδηλωτές, πρώην εργαζόμενοι στις ομάδες καθαρισμού μετά το δυστύχημα στο Τσέρνομπιλ, βρέθηκαν αντιμέτωποι με ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις ύστερα από απόφαση δικαστηρίου που έκρινε τη διαμαρτυρία τους παράνομη. Μετά την εισβολή της αστυνομίας, ο 68χρονος Γκενάντι Κονοπλίοφ μεταφέρθηκε άρρωστος και στη συνέχεια πέθανε μέσα στο ασθενοφόρο.

ΣΑΝΑ'Α.-- Σε ένα ηγετικό στέλεχος της αντιπολίτευσης, ο οποίος έχει θητεύσει και στο Γενικό Λαϊκό Κογκρέσο του παραιτηθέντα Σάλεχ, στον Μουχάμαντ Μπασίντουα, έδωσε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης «εθνικής ενότητας» ο αντιπρόεδρος της Υεμένης, που ανέλαβε τα ηνία της χώρας, μετά τη συμφωνία αποχώρησης από την εξουσία, έπειτα από 33 χρόνια, που υπέγραψε ο Σάλεχ την περασμένη βδομάδα. Η κυβέρνηση Μπασίντουα θα διαρκέσει μέχρι τις 21 Φλεβάρη, οπότε, όπως ανακοινώθηκε, θα γίνουν εκλογές.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Διά της βίας απομάκρυνε η γερμανική αστυνομία την Κυριακή χιλιάδες διαδηλωτές που διαμαρτύρονταν στο Γκορλέμπεν κατά της άφιξης ενός φορτίου 150 τόνων ουρανίου που μεταφέρονταν σε 11 θωρακισμένα βαγόνια και προέρχονταν από αντιδραστήρες της Γερμανίας και η επεξεργασία τους έγινε στη Νορμανδία, πριν τελικά αποθηκευτούν οριστικά σε ειδικές εγκαταστάσεις του Γκορλέμπεν.

ΠΟΡΤ Ο ΠΡΕΝΣ.-- Τουλάχιστον 202 Αϊτινοί πέθαναν και 22.000 μολύνθηκαν τον τελευταίο μήνα από την επιδημία χολέρας που πλήττει την Αϊτή εδώ και ένα χρόνο. Ο συνολικός αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε πάνω από 6.700 και τα κρούσματα σε περισσότερο από μισό εκατομμύριο ή το 5% του συνολικού πληθυσμού, σύμφωνα με τα στοιχεία των υγειονομικών αρχών,

ΛΙΜΑ.-- Για πέμπτη μέρα συνεχίστηκαν οι διαδηλώσεις στην επαρχία Καχαμάρκα στο βόρειο Περού ενάντια στην έναρξη των εξορύξεων στο χρυσωρυχείο «Conga» από την αμερικανικών συμφερόντων εταιρεία «Newmont», καλώντας την κυβέρνηση του Προέδρου Ογιάντα Ουμάλα να μην παραχωρήσει την άδεια λειτουργίας, καθώς θεωρείται ότι το έργο θα προκαλέσει τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή, αφού η εταιρεία σκοπεύει να καταστρέψει τέσσερις φυσικές λίμνες και να τις αντικαταστήσει με τεχνητές δεξαμενές νερού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ