Κυριακή 11 Δεκέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
«Προβλέψεις» για σκηνικό συγκρούσεων στην Ευρώπη

«Εξαιρετικά ανήσυχος» για τις «επικίνδυνες εξελίξεις στην Ευρωζώνη» εμφανίστηκε με δηλώσεις του ο Αρχηγός του Μεικτού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ στρατηγός Μάρτιν Ντέμπσεϊ κατά τη διάρκεια ημερίδας που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Atlantic Council, και στον απόηχο της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της ΕΕ.

«Η Ευρωζώνη βρίσκεται προ μεγάλου κινδύνου. Μας απασχολεί εξαιρετικά το γεγονός ενός υγιούς και βιώσιμου ευρώ γιατί κατά κάποιο τρόπο είμαστε και εμείς εκτεθειμένοι σε αυτό, αλλά γιατί επίσης ένα μη βιώσιμο ευρώ έχει τη δυναμική να προκαλέσει κοινωνική αναταραχή, διεθνικές συγκρούσεις και διάλυση της ΕΕ, η ενότητα της οποίας σφυρηλατείται εδώ και τόσα χρόνια», δήλωσε ο στρατηγός Ντέμπσεϊ και οι δηλώσεις είναι πρωτοφανείς καθώς ποτέ στο παρελθόν Αμερικανός στρατιωτικός και ειδικά ο Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ δεν είχε προβεί σε δηλώσεις ή προβλέψεις πρόκλησης πολεμικών συγκρούσεων για ένα θέμα οικονομικής φύσης και δη ευρωπαϊκό, με προβλέψεις στην καλύτερη περίπτωση ενός σκηνικού που θα χαρακτηρίζεται από εσωτερική βία, συνοριακές συγκρούσεις κ.ά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο στρατηγός Ντέμπσεϊ έκανε τις δηλώσεις αυτές μετά την επιστροφή του από την Βρετανία όπου είχε συναντήσεις με την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία. Τέλος, την Πέμπτη δημοσιοποιήθηκε έκθεση του Council on Foreign Relations που αξιολογεί την κρίση στην Ευρωζώνη ως «μία από τις κύριες απειλές» για τα συμφέροντα των ΗΠΑ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ