Πέμπτη 15 Δεκέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΚΑΪΡΟ.-- Οι κάλπες της δεύτερης διήμερης φάσης των βουλευτικών εκλογών άνοιξαν, χτες, στην Αίγυπτο σε εννιά περιφέρειες, μεταξύ των οποίων τα προάστια του Καΐρου, η Ισμαϊλίγια, το Σουέζ και οι αγροτικές περιοχές του Δέλτα του Νείλου, που θεωρούνται πιο συντηρητικές από τα μεγάλα αστικά κέντρα. Το Κόμμα Ελευθερίας και Δικαιοσύνης των ισλαμιστών «Αδελφών Μουσουλμάνων», που μοιράζουν διαβεβαιώσεις για σεβασμό μιας κοσμικής αστικής δημοκρατίας και παίρνουν αποστάσεις από τους ακραίους σαλαφιστές, αναμένεται να κερδίσει την πλειοψηφία των ψήφων, όπως έγινε και κατά την πρώτη φάση. Ολη η εκλογική διαδικασία θα ολοκληρωθεί τον Ιανουάριο, ενώ τα πρώτα αποτελέσματα της δεύτερης φάσης αναμένονται το Σαββατοκύριακο.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Ο Μπαράκ Ομπάμα υπεραμύνθηκε της απόφασης εισβολής και κατοχής στο Ιράκ, σε ομιλία του χτες στη βάση «Φορτ Μπραγκ», της Β. Καρολίνας, όπου καλωσόρισε όσα τμήματα του αμερικανικού στρατού επιστρέφουν στις ΗΠΑ φεύγοντας από το Ιράκ «με ψηλά το κεφάλι», όπως είπε, μετά από οκτώ χρόνια αιματοκυλίσματος (άλλα τμήματα εγκαθίστανται σε άλλες αραβικές χώρες του Κόλπου). Υπερασπίστηκε και την απόφαση απόσυρσης των στρατευμάτων και υποσχέθηκε «δουλειά» στους βετεράνους. Χτες, εντός Ιράκ, πάντως τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και 35 τραυματίστηκαν από ανατίναξη δύο παγιδευμένων αυτοκινήτων στη βόρεια πόλη Ταλ Αφάρ, ενώ σε άλλες πόλεις πραγματοποιήθηκαν πανηγυρικές συγκεντρώσεις για την έναρξη της τελευταίας φάσης της στρατιωτικής αποχώρησης.

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Σε καταφύγια και μάλιστα υπόγεια μεταφέρει το Ιράν το μεγαλύτερο τμήμα της πυρηνικής του δραστηριότητας με στόχο να είναι απολύτως ασφαλισμένη σε περίπτωση εξαπόλυσης επίθεσης εναντίον του. Αυτό τουλάχιστον υποστήριζαν, χτες, διπλωματικές πηγές στις οποίες αναφερόταν το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Ρόιτερς».

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Τον πρέσβη της χώρας στο Κατάρ ανακάλεσε το Αφγανιστάν, επικαλούμενο την ανάγκη «διαβουλεύσεων». Πληροφορίες ωστόσο σημειώνουν ότι η ανάκληση οφείλεται στη δυσαρέσκεια του Αφγανιστάν απέναντι στις διαβουλεύσεις εκ μέρους του Κατάρ με τις ΗΠΑ και τη Γερμανία, προκειμένου να ανοίξει ένα γραφείο εκπροσώπησης των Ταλιμπάν στη χώρα, με στόχο τη «διευκόλυνση» των «ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ