Πέμπτη 5 Γενάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
24ωρο
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

ΛΑΜΠΡΟΣ ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ
ΛΑΜΠΡΟΣ ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ
φωτο

Ο δικηγόρος ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΠΡΑΒΟΣ, ανώτερο στέλεχος του ΚΚΕ, γεννήθηκε στο Μελιγαλά Μεσσηνίας το 1912. Κατά τη διάρκεια της κατοχής φυλακίστηκε στο Ναύπλιο, στα Καλάβρυτα και στη Λάρισα, απ' όπου αποφυλακίστηκε το Σεπτέμβρη του '43 με τη συνθηκολόγηση της Ιταλίας. Αμέσως ανεβαίνει στο βουνό και αναλαμβάνει υπεύθυνες θέσεις που του αναθέτει το Κόμμα. Υπήρξε πολιτικός καθοδηγητής και γραμματέας του ΚΚΕ στο 9ο Σύνταγμα του ΕΛΑΣ Μεσσηνίας. Υπεύθυνος του Γραφείου Πληροφοριών και της ΟΠΛΑ του νομού Μεσσηνίας με έδρα την Ανδρούσα. Επίσης ήταν πρόεδρος του Αναθεωρητικού Δικαστηρίου της 9ης Ταξιαρχίας του ΕΛΑΣ και Λαϊκός Επίτροπος του δικαστηρίου που δίκασε στην Καλαμάτα το Σεπτέμβρη του '44 στο κινηματοθέατρο «Τριανόν» τους συνεργάτες των Γερμανών. Πήρε μέρος με το 9ο Σύνταγμα το Δεκέμβρη του '44 στις μάχες της αδούλωτης Αθήνας στον Κολωνό. Ηταν μέλος του ΓΠ Πελοποννήσου του ΚΚΕ. Μετά τη συμφωνία της Βάρκιζας ευρισκόμενος στην παρανομία, φεύγει με εντολή του Κόμματος το καλοκαίρι του '45 για το Μπούλκες της Γιουγκοσλαβίας. Εκεί ανέλαβε υπεύθυνος της ιδεολογικής επιτροπής στην Κομματική Σχολή στελεχών και συνεργάτης της εφημερίδας «Φωνή του Μπούλκες». Το Μάη του '47 μοναρχικοί και χίτες τρομοκράτες σκότωσαν στο Μελιγαλά τους γέροντες γονείς του, ενώ κοιμούνταν. Το φθινόπωρο του '47 επιστρέφει στην Ελλάδα επικεφαλής Πολιτικός Επίτροπος με το ψευδώνυμο «Μοράβας», ανωτέρων στελεχών του ΚΚΕ, της ηρωικής αποστολής των Πελοποννησίων για να επανδρώσουν τα τμήματα του ΔΣ Πελοποννήσου. Προσπαθώντας να βρει πέρασμα στον Κορινθιακό για την Πελοπόννησο μαζί με τον ΓΚΙΚΑ ΦΡΑΓΚΟ, τον ΚΩΣΤΑ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟ και τον ΓΙΑΝΝΗ ΜΑΜΑΛΗ, πέφτει σε ενέδρα Λόχου Στρατού και σκοτώνεται στο Πευτώριο Δωρίδας παραμονές Χριστουγέννων του '47. Οι δήμιοι αποκεφάλισαν το ΒΑΣΙΛΗ ΜΠΡΑΒΟ και το σύντροφό του ΓΚΙΚΑ ΦΡΑΓΚΟ. Μετά το χαμό του ΜΠΡΑΒΟΥ που θα αναλάμβανε την ηγεσία της 3ης Μεραρχίας του ΔΣ Πελοποννήσου, το ΚΚΕ έστειλε επικεφαλής της αποστολής των Πελοποννησίων το ΣΤΕΦΑΝΟ ΓΚΙΟΥΖΕΛΗ, ο οποίος ανέλαβε και την ηγεσία της 3ης Μεραρχίας, ενώ στη θέση του δικηγόρου ΓΚΙΚΑ ΦΡΑΓΚΟΥ (ψευδ. ΖΩΓΟΠΟΥΛΟΣ) από τη Λακωνία, τοποθέτησε το ΒΑΓΓΕΛΗ ΡΟΓΚΑΚΟ και επιτελάρχη της Μεραρχίας του ΔΣ τον ΚΩΣΤΑ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟ.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΠΡΑΒΟΣ
ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΠΡΑΒΟΣ
Στη μνήμη του ΒΑΣΙΛΗ ΜΠΡΑΒΟΥ και των συντρόφων του προσφέρω100 ευρώ στο ΚΚΕ για την Οικονομική Εξόρμηση, και 50 ευρώ στη Νομαρχιακή Επιτροπή Μεσσηνίας του ΚΚΕ, η οποία οφείλει μια τιμητική εκδήλωση στη μνήμη του Μεσσήνιου επαναστάτη.

Απόγονος του ΔΣΕ

***

φωτο

Ο ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΠΡΑΒΟΣ και η σύζυγός του ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΜΠΡΑΒΟΥ από το Μελιγαλά Μεσσηνίας, ξαδέλφια του δικηγόρου ΒΑΣΙΛΗ ΜΠΡΑΒΟΥ, στελέχους του ΚΚΕ, έλαβαν μέρος στην Εθνική Αντίσταση μέσα από τις γραμμές του ΕΑΜ. Φυλακίστηκαν από Γερμανούς και ταγματασφαλίτες κατά τη διάρκεια της κατοχής και όταν άρχισαν οι διώξεις των αγωνιστών μετά τη συμφωνία της Βάρκιζας αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το χωριό τους και να εγκατασταθούν στην Αθήνα. Εδωσαν σκληρή μάχη για την επιβίωση μέσα σε συνθήκες άγριας τρομοκρατίας και εκμετάλλευσης. Στάθηκαν όρθιοι και πιστοί στο Κόμμα τους, το ΚΚΕ, μέχρι το τέλος της ζωής τους. Ο ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΠΡΑΒΟΣ γεννήθηκε το 1918 και έφυγε το 2004, ενώ η ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΜΠΡΑΒΟΥ γεννήθηκε το 1920 και έφυγε από τη ζωή το 2009.

Στη μνήμη των σεμνών αγωνιστών προσφέρουμε 50 ευρώ για την Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ.

Απόγονοι της ΕΠΟΝ

***

Φίλοι του ΚΚΕ από το Ηράκλειο της Κρήτης, στη μνήμη όλων των Κομμουνιστών που πρόσφεραν τη ζωή τους στον αγώνα, προσφέρουν 200 ευρώ στο Κόμμα για την οικονομική εξόρμηση.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΡΑΒΟΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΡΑΒΟΣ
***

Ο σ. Παππάς Απόστολος προσφέρει, στην μνήμη του ανιψιού του ΠΑΠΠΑ ΜΑΡΙΟΥ, 300 ευρώ για την οικονομική ενίσχυση του ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Γέρακα.

***

φωτό

Πέρασαν 25 χρόνια αφ' ότου έφυγε από τη ζωή ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και του ΚΚΕ, ΛΑΜΠΡΟΣ ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ.

Στην μνήμη του, η αδελφή του Μαρία Λάμπρου και ο ανιψιός του Θανάσης προσφέρουν 50 ευρώ για ενίσχυση του ΚΚΕ.

***

φωτό

Στην μνήμη του συντρόφου μου, ΚΩΣΤΑ ΚΑΤΗΜΕΡΤΖΗ, προσφέρω για την οικονομική εξόρμηση του ΚΚΕ 100 ευρώ, μέσω της Αχτίδας ΕΒΕ.

***

φωτό

Στην μνήμη του αδελφού μου, ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ, που έφυγε από τη ζωή πριν 18 μήνες από τους Σουστιάνους Σπάρτης, και όλων των παρακάτω δολοφονημένων: Των νεαρών αδελφών, ΕΛΕΝΗΣ και ΣΤΑΜΑΤΑΣ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ και της μάνας τους που την σκότωσε ο αρχηγός συμμορίας Ιωάννης Παυλάκος στην πλατεία του χωριού μπροστά σε όλους μας. Των δύο αδελφιών, ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ και ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΑΥΡΟΓΙΑΝΝΗ που τους σκότωσαν στο χωράφι τους. Τα οποία αδέλφια, κατόπιν, φόρτωσε η μάνα τους με την αδελφή τους, σε ένα μουλάρι και τα έθαψαν στο νεκροταφείο. Επίσης, των δύο γυναικών με ένα κοριτσάκι τριών χρόνων και ενός γέροντα που κάηκαν ζωντανοί μέσα στο σπίτι τους όταν έκαψαν το χωριό. Είναι μόνον λίγα απ' όσα συνέβησαν μετά τη θηριωδία των Καλαβρύτων και του Διστόμου από τους Γερμανούς κατακτητές, που, τώρα, έκανε η συμμορία Παυλάκου. Στο χωριό Βαμβακού στον Πάρνωνα σκότωσαν 44 γυναικόπαιδα στην πλατεία του τον χειμώνα του 1946.

 ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΗΜΕΡΤΖΗΣ
ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΗΜΕΡΤΖΗΣ
Στην μνήμη τους, για την οικονομική εξόρμηση του ΚΚΕ προσφέρω 150 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Ριζούπολης.

Παναγιώτης Αθανασόπουλος


Θανάσης Αθανασόπουλος
Θανάσης Αθανασόπουλος
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προσφορές από τη Μελβούρνη(2022-01-15 00:00:00.0)
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ(2016-06-08 00:00:00.0)
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ(2015-01-06 00:00:00.0)
Προσφέρουν στο ΚΚΕ(2012-12-16 00:00:00.0)
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ(2008-12-17 00:00:00.0)
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ(2007-01-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ