Σάββατο 21 Γενάρη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Διεθνή επέμβαση ζητά η συριακή «αντιπολίτευση»

ΚΑΪΡΟ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα έφτασε, χτες, αντιπροσωπεία του αντιπολιτευόμενου «Εθνικού Συριακού Συμβουλίου», της οργάνωσης που, μετά από πολλές αποτυχημένες απόπειρες, στήθηκε σε τουρκικό έδαφος, εκπροσωπώντας κυρίως δυνάμεις φίλα προσκείμενες στους ισλαμιστές «Αδελφούς Μουσουλμάνους». Η αντιπροσωπεία, στην οποία συμμετέχει και ο επικεφαλής του Συμβουλίου Μπουρχάν Γκαλιούν, θα συναντηθεί με τον ΓΓ του Αραβικού Συνδέσμου, Ναμπίλ αλ Αράμπι, αλλά και άλλους Αραβες αξιωματούχους, προκειμένου να ασκήσει πιέσεις για τερματισμό της αποστολής των παρατηρητών και σκλήρυνση της στάσης απέναντι στη συριακή ηγεσία μέσα από την παραπομπή του ζητήματος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ με αίτημα δημιουργίας «ζωνών ασφαλείας».

Το συγκεκριμένο αίτημα όχι μόνο δεν αποκλείει αλλά ανοίγει το δρόμο για πραγματοποίηση στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία, ένα ενδεχόμενο που δυτικές διπλωματικές πηγές εκτιμούσαν ότι, προς το παρόν τουλάχιστον, δεν εξετάζεται καθόλου από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που έχουν συνταχθεί με τη συριακή αντιπολίτευση.

Αναλόγου περιεχομένου απόψεις διατύπωσε, μιλώντας σε ΜΜΕ, και ο Μουχάμαντ Σχακίφα, ο οποίος δηλώνει εκπρόσωπος των ισλαμιστών «Αδελφών Μουσουλμάνων» στη Συρία και άρχισε να κάνει την εμφάνισή του μόλις πριν από λίγο καιρό. Ο Σχακίφα κάλεσε, επίσης, τη διεθνή κοινότητα «να ασκήσει σοβαρές διπλωματικές πιέσεις προς τη Δαμασκό», αρχίζοντας από την ολική διακοπή των διπλωματικών σχέσεων, την απόσυρση των πρεσβευτών και την απέλαση των συριακών διπλωματικών αντιπροσωπειών. Ο Σχακίφα απέφυγε επισταμένα να μιλήσει για το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης.

Στο Κάιρο θα φτάσει σήμερα Σάββατο και ο επικεφαλής των παρατηρητών, Σουδανός απόστρατος στρατηγός Μουχάμαντ αλ Ντάμπι, με την έκθεση πεπραγμένων των παρατηρητών από τις επισκέψεις και αυτοψίες που πραγματοποίησαν σε διάφορα σημεία της συριακής επικράτειας από τις 26 Δεκεμβρίου που άρχισαν το έργο τους. Το περιεχόμενο της έκθεσης θα αποτελέσει το βασικό κορμό της συζήτησης των ΥΠΕΞ του Συνδέσμου την Κυριακή, κατά την οποία καλούνται ν' αποφασίσουν τι μέλλει γενέσθαι με την αποστολή των παρατηρητών.

Εντός Συρίας, ο Πρόεδρος Ασαντ, όπως μετέδωσε το πρακτορείο SANA, συναντήθηκε με αντιπροσωπεία της «Πρωτοβουλίας των Αραβικών Λαών ενάντια σε μια ξένη επέμβαση στη Συρία». Φέρεται, επίσης, να δήλωσε ότι «η Συρία μπορεί να ξεπεράσει την παρούσα κατάσταση και να γίνει μια εξαιρετικά ισχυρή και σύγχρονη χώρα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ