Σάββατο 28 Γενάρη 2012 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΑΝΩΤΑΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Κατηγορίες προσωπικού σε ... ομηρία

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Τα προβλήματα κάποιων ειδικών κατηγοριών προσωπικού των ΑΕΙ, που είναι απαραίτητες στη λειτουργία των ιδρυμάτων, αφορά η Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή προς την υπουργό Παιδείας οι βουλευτές του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, Γιάννης Ζιώγας, Γιάννης Γκιόκας, Λιάνα Κανέλλη και Γιάννης Πρωτούλης. Οπως εξηγούν:

«Περίπου 100 μέλη Ειδικού και Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού ΕΕΔΙΠ και Ειδικού Τεχνικού Εργαστηριακού Προσωπικού ΕΤΕΠ (23 και 78 αντίστοιχα) των ΑΕΙ βρίσκονται σήμερα σε κατάσταση ομηρίας, αφού εκκρεμούν οι πράξεις διορισμού τους από το υπουργείο Παιδείας, ενώ έχουν ολοκληρωθεί οι σχετικές διαδικασίες εκλογής. Εν τω μεταξύ, καμιά πρόβλεψη δεν υπάρχει για την προκήρυξη νέων θέσεων, αντίθετα, όπως φαίνεται και από τις σχετικές διατυπώσεις του νέου νόμου-πλαισίου, οι επερχόμενες συγχωνεύσεις και κλεισίματα Τμημάτων θα σημάνουν και απολύσεις στο συγκεκριμένο χώρο.

Η εξέλιξη αυτή δεν είναι ξεκομμένη από τη γενικότερη αντιλαϊκή πολιτική του μαύρου μπλοκ ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ. και των οργανισμών του κεφαλαίου που φέρνουν τις απολύσεις, την εφεδρεία, την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, το χαράτσωμα των λαϊκών στρωμάτων. Ο νέος νόμος-πλαίσιο άλλωστε προβλέπει και βαθαίνει την ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας του διδακτικού και λοιπού προσωπικού των ΑΕΙ. Η δρομολογούμενη επιπλέον διάσπαση του ενιαίου φορέα ΕΕΔΙΠ σε δύο νέους φορείς μόνο αυτήν την αντιλαϊκή κατεύθυνση εξυπηρετεί, διευκολύνει δηλαδή την επιδείνωση των όρων εργασίας του συγκεκριμένου χώρου», τονίζουν οι βουλευτές του ΚΚΕ και ρωτούν την υπουργό:

  • Τι μέτρα προτίθεται να πάρει, ώστε να προχωρήσει άμεσα το ΦΕΚ διορισμού όλων των υπό διορισμό μελών ΕΕΔΙΠ και ΕΤΕΠ των ΑΕΙ;
  • Τι μέτρα προτίθεται να πάρει, ώστε να καλυφθούν όλες οι ανάγκες των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ με εκπαιδευτικό και ειδικό διδακτικό και εργαστηριακό προσωπικό μόνιμης, σταθερής και αποκλειστικής σχέσης εργασίας;
Προσφεύγουν στο ΣτΕ οι αδιόριστοι λέκτορες

Παρόλο που έχουν επιλεγεί από τα πανεπιστήμια 791 λέκτορες, οι διορισμοί τους δεν έχουν γίνει από το υπουργείο Παιδείας, το οποίο επικαλείται οικονομικά προβλήματα! Στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) έχει προσφύγει λέκτορας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, ο οποίος ζητάει να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και παράνομη, αλλά και ως αντίθετη στη νομολογία (παλαιότερες αποφάσεις του ΣτΕ), η άρνηση του υπουργείου Παιδείας να υλοποιήσει τις επιλογές των ιδρυμάτων για τους διορισμούς των μελών του Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ). Στην προσφυγή αναφέρεται ότι το κράτος οφείλει να εγγράφει έγκαιρα στον κρατικό προϋπολογισμό τις αναγκαίες πιστώσεις, έτσι ώστε να μπορούν να πραγματοποιούνται οι διορισμοί των μελών του ΔΕΠ. Επίσης, ο προσφεύγων προσθέτει ότι, σύμφωνα με το άρθρο 16 του Συντάγματος, οι διορισμοί των εκλεγέντων μελών των ΔΕΠ πρέπει να γίνονται εντός τριμήνου από την πρυτανική πράξη επιλογής τους.

Ο πρόεδρος του ΣτΕ Π. Πικραμμένος, κατόπιν αιτήματος του λέκτορα, θα προσδιορίσει με διαδικασίες εξπρές την εκδίκαση της προσφυγής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ