Σάββατο 28 Γενάρη 2012 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΝΕΟΛΑΙΑ
Δε σταματούν τα προβλήματα με τις φοιτητικές εστίες...

Δεν υπάρχει καμία ουσιαστική εξασφάλιση πως δε θα ξανακοπεί το ρεύμα στην Εστία της οδού Δροσοπούλου! Υπενθυμίζουμε πως προχτές η συγκεκριμένη φοιτητική εστία, που ανήκει στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο, έμεινε για περίπου τέσσερις ώρες χωρίς ρεύμα. Οι φοιτητές της εστίας που συσπειρώνονται στο Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών έκαναν σήμερα κινητοποίηση στην πρυτανεία, όπου έμπλεξαν σε μια γραφειοκρατία για ένα θέμα που θα έπρεπε να ήταν δεδομένο.

Να σημειώσουμε πως η εστία της Δροσοπούλου είναι μισθωμένο κτίριο. Σύμφωνα με την υπεύθυνη της εστίας, σε προχτεσινή κινητοποίηση των φοιτητών, η σύμβαση δεν τηρείται και δεν έχει πληρωθεί τους τελευταίους μήνες. Οι εκπρόσωποι της πρυτανείας, χτες, είχαν άλλη εκδοχή: Η ιδιοκτήτρια χρωστάει σε τρίτους, δεν μπορεί να βγάλει τιμολόγια, με αποτέλεσμα να υπάρχει νομικό θέμα και μην μπορεί να εφαρμοστεί η σύμβαση. Είπαν, όμως, πως το ζήτημα με το ρεύμα θα λυθεί. Οι φοιτητές έκαναν κινητοποίηση και στην Εφορία της Λέσχης του πανεπιστημίου, όπου υποστηρίχτηκε ότι δεν μπορεί να υπάρξει καμία διαβεβαίωση για το ρεύμα! Μέσα σε όλα αυτά η ΠΑΣΠ, που έχει έδρα στο ΔΣ της Λέσχης, προτείνει νομικό ...αγώνα! Στην ουσία οι φοιτητές της εστίας της οδού Δροσοπούλου είναι στον «αέρα» και δεν ξέρουν αν θα τους ξανακοπεί το ρεύμα!

Προβλήματα και στη ΦΕΠΑ

Πρόβλημα προέκυψε και στη Φοιτητική Εστία του Πανεπιστημίου Αθήνας (ΦΕΠΑ), στην οδό Ούλωφ Πάλμε, η οποία υπαγόταν στο Εθνικό Ιδρυμα Νεότητας (ΕΙΝ), το οποίο καταργήθηκε. Υπενθυμίζουμε πως απ' την αρχή του χρόνου οι Εστίες πέρασαν στα Πανεπιστήμια, τα οποία δήλωσαν αδυναμία ν' ανταποκριθούν. Στη συνέχεια βρέθηκε προσωρινή «λύση» η λειτουργία και η χρηματοδότηση των Εστιών να γίνεται απ' το Ινστιτούτο Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ), μέχρι τον Αύγουστο.

Οι εργαζόμενοι της ΦΕΠΑ είχαν προφορική διαβεβαίωση απ' το ΙΝΕΔΙΒΙΜ να συνεχίσουν να μπορούν να κόβουν τιμολόγια για τροφοδοσία, υλικά κ.ά. Τις προηγούμενες μέρες, όμως, έγινε δημόσιος έλεγχος και οι εργαζόμενοι, τυπικά, βρέθηκαν ακάλυπτοι. Χτες έκαναν κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας για να λυθεί το θέμα, με τη συμπαράσταση φοιτητών. Εκεί ήταν και η Επιτροπή Αγώνα ΦΕΠΑ του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, απαιτώντας οι εργαζόμενοι να μη γίνονται «μπαλάκι» και οι εστίες να λειτουργούν σε ανθρώπινες συνθήκες, με δωρεάν στέγαση κ.ά. Επίσης οι δυνάμεις του ΜΑΣ απαίτησαν να πληρωθούν οι εργαζόμενοι τους τρεις μήνες των δεδουλευμένων που τους χρωστάνε. Απ' τη συνάντηση που έγινε προέκυψε πως θα βγει κάποια τροπολογία με αναδρομική ισχύ, ώστε να είναι καλυμμένοι οι εργαζόμενοι.

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Ερώτηση για την κατάσταση στις φοιτητικές Εστίες της χώρας κατέθεσαν, στη Βουλή, οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Πρωτούλης, Γιάννης Ζιώγας, Γιάννης Γκιόκας, Λιάνα Κανέλλη, Αποστόλης Νάνος και Μπάμπης Χαραλάμπους. Μεταξύ άλλων αναφέρουν ότι διατίθενται 8.260 κλίνες για πάνω από 600.000 φοιτητές και σπουδαστές, ενώ οι περισσότερες εστίες είναι ασυντήρητες, χωρίς θέρμανση, αρκετές με κοινόχρηστα μπάνια και τουαλέτες, σε κάποιες περιπτώσεις με νοίκι κ.ά. Προσθέτουν πως ο νόμος-πλαίσιο «ξεπουλά ολοκληρωτικά τις εστίες σε ιδιώτες, μέσω των ΝΠΙΔ που θα ιδρύσουν τα νέα Συμβούλια Διοίκησης στο Πανεπιστήμιο της αγοράς». Οι βουλευτές ζητούν να δημιουργηθούν νέες Εστίες, να συντηρηθούν και να ανακαινιστούν οι υπάρχουσες, με τις απαραίτητες δωρεάν υπηρεσίες. Επίσης, ζητούν αξιοποίηση κατάλληλων χώρων για διασφάλιση της δωρεάν στέγασης και σίτισης του συνόλου των φοιτητών-σπουδαστών και μέχρι τότε να επιδοτηθούν τα νοίκια των φοιτητών και σπουδαστών, που έχουν περάσει σε Τμήματα μακριά από τον τόπο διαμονής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ