Τρίτη 31 Γενάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η ΔΕΗ του καπιταλισμού

Γρηγοριάδης Κώστας

Καλαμάτα, Μεσσήνη, Μάνη, Πύλος, Κορώνη, Μελιγαλάς.

Είναι 6 από τις περιοχές που η ΔΕΗ παίρνει τα μέτρα της, προκειμένου να μείνουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα σπίτια, μικρομάγαζα και εργαστήρια, εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι και οικογένειες. Ολοι αυτοί που δεν έχουν να πληρώσουν σε μια περίοδο που η οικονομική κρίση στερεί δουλειά, μεροκάματα και τζίρους για να ενισχυθεί το μεγάλο κεφάλαιο.

Η ΔΕΗ Καλαμάτας αναζητά ιδιωτικό συνεργείο που θα αποσυνδέει ή θα επανασυνδέει το ηλεκτρικό ρεύμα «λόγω χρέους». Αν ακούσει κανείς να μιλούν τα κεντρικά στελέχη της ΔΕΗ, θα φανταστεί ότι μοναδική έγνοια που έχουν είναι το κοινωνικό σύνολο και η προστασία του. Μόνο που στο «δια ταύτα», προστασία του κοινωνικού συνόλου εννοούν όχι το λαό, αλλά τους «έχοντες και κατέχοντες». Σε λαϊκούς ανθρώπους κόβουν το ρεύμα. Και η ζωή χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα στον 21ο αιώνα είναι ζωή στο σκοτάδι και αποκλεισμός από βασικές προϋποθέσεις επιβίωσης.

Τι σημαίνει αποσύνδεση του ρεύματος «λόγω χρέους»; Σημαίνει ότι άνθρωποι που δυσκολεύονται ακόμη και να εξασφαλίσουν το φαγητό τους, θα πρέπει να «τιμωρηθούν» και με τη διακοπή του ηλεκτρικού.

Είναι ένας πόλεμος, ταξικός και ανελέητος. Αλλά και μια απόδειξη. Η ΔΕΗ, είναι το μαγαζί που κόβει το ρεύμα αν δεν την πληρώσεις. Η ΔΕΗ, όπως θα έπρεπε να είναι, όπως το ΚΚΕ λέει ότι πρέπει να είναι, θα εξασφάλιζε ότι ηλεκτρικό ρεύμα έχουν όλοι. Αλλά αυτό στον καπιταλισμό δε γίνεται.

Η ΔΕΗ όπως πρέπει να είναι, 100% δημόσια, μέσα σε ένα ενιαίο φορέα ενέργειας, με όρους λαϊκής οικονομίας και εξουσίας, θα υπηρετούσε πρώτα απ' όλα το λαϊκό συμφέρον.

Γι' αυτό και πρέπει να τελειώνουμε κάποια στιγμή με τα «πρέπει» του καπιταλισμού: πρέπει να πληρώσεις, πρέπει να κερδίσει ο μέτοχος, πρέπει να γίνουν επενδύσεις στα Βαλκάνια, πρέπει να αυξηθεί η τιμή, πρέπει να μπει εκβιαστικός φόρος, πρέπει να εισπραχθεί και πάει λέγοντας...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ