Παρασκευή 16 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Φτωχότερη» η Σπηλαιολογία

Κηδεύτηκε χτες στο Α` Νεκροταφείο Αθηνών η σπηλαιολόγος Αννα Πετροχείλου, η οποία απεβίωσε την Τρίτη, αφήνοντας πίσω της ένα μεγάλο σε όγκο και ποιότητα επιστημονικό έργο, αναντικατάστατη προσφορά για τη μελέτη των ελληνικών σπηλαίων.

Κάτοχος πολλών διακρίσεων και βραβείων από ελληνικούς και διεθνείς σπηλαιολογικούς οργανισμούς, καθώς και κάτοχος του βραβείου της Ακαδημίας Αθηνών, η Αννα Πετροχείλου υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας και συγγραφέας πολλών βιβλίων και άρθρων.

Ηταν από τις πρώτες Ελληνίδες ορειβάτισσες και η πρώτη Ελληνίδα που κατέκτησε τις κορυφές του Ολύμπου και των Αλπεων, διέσχισε το «Μαύρο Παγετώνα» στη βόρεια Σπιτσβέργη και έφθασε μέχρι την 81η μοίρα στο Β. Πόλο. Ηταν αυτή επίσης που εντόπισε κρανία πρωτόγονων ανθρώπων στο σπήλαιο «Αλεπότρυπα» και δόντι σπηλαίας αρκούδας στο Σπήλαιο του Περάματος, καθώς και άλλα σημαντικά ευρήματα.

Ο υπουργός Πολιτισμού Ευ. Βενιζέλος σε συλλυπητήρια δήλωσή του σημειώνει ότι η Αννα Πετροχείλου «κατανόησε τη σημασία των ελληνικών σπηλαίων για τον πολιτισμό και υπήρξε πρωτοπόρος όχι μόνο στην εξερεύνησή τους, αλλά και στην ανάδειξη και προβολή τους διεθνώς».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ