Παρασκευή 16 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Δικαιώθηκε το Επιμελητήριο

«Το Μετρό υποχρεούται να διενεργεί καλλιτεχνικούς διαγωνισμούς». Αυτό αποφάσισε το Πρωτοδικείο Αθηνών (Διαδικασία Ασφαλιστικών Μέτρων), μετά από προσφυγή μέλους του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας (ΕΕΤΕ).

Η πρώτη προσφυγή από το ΕΕΤΕ έγινε το καλοκαίρι του 2000. Σύμφωνα, όμως, με την απόφαση, το ΕΕΤΕ σαν φορέας δε δικαιούνταν να προσφύγει. Ετσι, τον Οκτώβριο του 2000 έγινε νέα προσφυγή, αυτή τη φορά από τον γλύπτη Μιχάλη Παπαδάκη, πρόεδρο του Επιμελητηρίου. Η υπόθεση εκδικάστηκε το Νοέμβριο.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την υπ' αριθμ. 1023/2001 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, κρίθηκε ότι η«Αττικό Μετρό ΑΕ», ως Οργανισμός Δημοσίου Δικαίου, κατά την έννοια του κοινοτικού Δικαίου, υποχρεούται να διενεργεί καλλιτεχνικούς διαγωνισμούς και να μην προχωρεί σε απ' ευθείας αναθέσεις έργων, εφ' όσον το ύψος της προϋπολογισθείσας αξίας του συνόλου των έργων που πρόκειται να εγκατασταθούν σε κάθε σταθμό υπερβαίνει τα 66.000.000 δραχμές.

Εάν η «Αττικό Μετρό ΑΕ» παραβιάζει τη σχετική κοινοτική νομοθεσία, κάθε καλλιτέχνης δικαιούται, μόλις πληροφορηθεί ότι αποφασίστηκε η απ' ευθείας ανάθεση έργου, να προσφύγει εντός πέντε ημερών κατά της «Αττικό Μετρό ΑΕ» και εφ' όσον αυτή του απαντήσει αρνητικά ή δεν του απαντήσει καθόλου εντός δέκα ημερών να προσφύγει (και πάλι εντός δέκα ημερών) ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου (Διαδικασία Ασφαλιστικών Μέτρων), έτσι ώστε να ανασταλεί η υπογραφή και η εκτέλεση της απ' ευθείας ανάθεσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ