Πέμπτη 2 Φλεβάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΑΥΡΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ
Ξεπουλούν δημόσια γη - εγκαταστάσεις

Κατατέθηκε σχετικό νομοσχέδιο. Στα μέτρα μεγαλοαγροτών και ...μεγαλοεπενδυτών

Στο ξεπούλημα φιλέτων γης και προσοδοφόρων κτιριακών εγκαταστάσεων, καθώς και στην αλλαγή χρήσης γης και τον αποχαρακτηρισμό δασικών εκτάσεων αποσκοπεί το νομοσχέδιο που κατέθεσε για ψήφιση στη Βουλή ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και το οποίο φέρει τον τίτλο: «Διαχείριση και προστασία ακινήτων υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων - Ρύθμιση εμπράγματων δικαιωμάτων και λοιπές διατάξεις».

Η κυβέρνηση διαλαλεί ότι δίνεται φτηνή δημόσια αγροτική γη σε αγρότες και ανέργους, αλλά τα μεγάλα φιλέτα θα πάνε - όπως όλα δείχνουν - σε μεγαλοαγρότες και μεγαλοεπιχειρηματίες. Με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο δίνεται η δυνατότητα σε υπουργούς και περιφερειάρχες να ξεπουλούν ελεύθερα δημόσια περιουσία σε μεγαλοεπενδυτές και μεγαλοκεφαλαιούχους. Οπως προβλέπεται στο άρθρο 4, για αξία άνω των 3 εκατ. ευρώ την απόφαση παραχώρησης την παίρνει ο εκάστοτε υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Κάτω από αυτό το ποσό υπογραφές παραχώρησης μπορούν να βάζουν οι περιφερειάρχες. Ο υπουργός επίσης μπορεί να παραχωρεί δωρεάν ακίνητα στο Δημόσιο και στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τα οποία βέβαια στη συνέχεια μπορεί να παραχωρηθούν ή πωληθούν σε ιδιώτες. Και για τη διευκόλυνση του ξεπουλήματος στο άρθρο 10 ορίζεται και η σύσταση Επιτροπής Δημοπρασίας.

Επίσης προβλέπεται αποχαρακτηρισμός των δασικών εκτάσεων που εκχερσώθηκαν πριν το 1975 για αγροτική χρήση και διατηρούν το χαρακτηρισμό αυτό μέχρι τώρα... Πάντως, στο άρθρο 21 προβλέπεται η έκδοση τίτλων κυριότητας από τους περιφερειάρχες με ό,τι σημαίνει αυτό και στο άρθρο 22 τίθεται πλαίσιο μη προβολής δικαιωμάτων κυριότητας από το Δημόσιο. Στις διατάξεις του νομοσχεδίου επίσης προβλέπεται η παραχώρηση με φτηνό τίμημα έως και 30 χρόνια ή ακόμα και δωρεάν γεωργικής και βοσκήσιμης γης και αυτό φαντάζει σαν μια ακόμα ρύθμιση για την ενίσχυση της συγκέντρωσης της αγροτικής γης σε μεγαλοαγρότες - καπιταλιστές. Δωρεάν ή πολύ φτηνά μπορεί να παραχωρείται αγροτική γη για φωτοβολταϊκά στο μεγάλο κεφάλαιο, πράγμα που συνδυάζεται με το λεγόμενο πρόγραμμα «Ηλιος».

Η όλη φιλοσοφία του νομοσχεδίου έχει να κάνει πρωτίστως με την εξυπηρέτηση συμφερόντων των μεγαλοαγροτών και μεγαλοεπιχερηματιών. Ταυτόχρονα ανοίγει ακόμα περισσότερο ο δρόμος ρουσφετολογικών δράσεων σε υπουργούς, περιφερειάρχες και δημάρχους ακόμα. Επίσης υπάρχει και ζήτημα εισπρακτικού χαρακτήρα μέσα από τις ρυθμίσεις που προβλέπονται για νομιμοποιήσεις καταπατήσεων κλπ. Και μέσω αυτού του νομοσχεδίου προωθείται επίσης το λεγόμενο φαστ τρακ, όπου κέρδη θα έχει μόνο το μεγάλο κεφάλαιο. Ακόμα με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο επιδιώκεται να γίνει η καταγραφή και ψηφιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας που ανήκει στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, πράγμα που δε γίνεται βέβαια για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του Δημοσίου και των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ