Παρασκευή 16 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΘΗΝΑ
Με μαύρα στεφάνια έως την αμερικανική πρεσβεία

Με το σύνθημα «Λευτεριά στον Οτσαλάν», με φωτογραφίες του πολιτικού ηγέτη τους στην πρώτη γραμμή, με μαύρα στεφάνια και πυρσούς και μ' ένα τεράστιο πανό που πάνω του ήταν γραμμένη η ...έκκληση «Ελληνικέ λαέ θυμήσου την 15η Φλεβάρη», η Κουρδική Δημοκρατική Λαϊκή Ενωση (YDK) πραγματοποίησε χθες πορεία από τα Προπύλαια προς την τουρκική και την αμερικανική πρεσβεία. Η πορεία έγινε με αφορμή την «επέτειο» των δύο χρόνων, απ' την ημέρα που ο Οτσαλάν βρέθηκε στα χέρια των στρατοκρατών της Αγκυρας.

Οι Κούρδοι, με αφορμή την «επέτειο» αυτή, έκαναν απ' την προηγούμενη Τρίτη συμβολική απεργία πείνας στην πλατεία Κλαυθμώνος, η οποία έληξε χθες το απόγευμα. Αμέσως μετά τη λήξη της, συγκεντρώθηκαν στα Προπύλαια. Μικρά παιδιά μπήκαν στην πρώτη γραμμή, κρατώντας φωτογραφίες του Αμπντ. Οτσαλάν, αναμμένους πυρσούς και μαύρα στεφάνια. Οταν η πορεία έφτασε έξω απ' τη Βουλή, αντιπροσωπεία της YDK επέδωσε ψήφισμα διαμαρτυρίας και ο εκπρόσωπος της YDK Μεχμέτ Σαχίν μίλησε προς τους διαδηλωτές κι έκανε λόγο για «διεθνή συνωμοσία των ΗΠΑ, της ΕΕ, αλλά και της Ελλάδας εναντίον του κουρδικού λαού». Δεν απέκλεισε, μάλιστα, το ενδεχόμενο να προσφύγουν ξανά οι Κούρδοι σύντροφοί του στον ένοπλο αγώνα, «εάν δε δοθεί δίκαιη πολιτική λύση». Οσον αφορά τον Οτσαλάν, ο Μ. Σαχίν είπε πως είναι άρρωστος στην απομόνωση και πως καθημερινά υποβάλλεται σε ψυχολογικά βασανιστήρια απ' το φασιστικό καθεστώς της Τουρκίας.

Στη συνέχεια, η πορεία κατευθύνθηκε προς την τουρκική πρεσβεία, όπου οι διαδηλωτές άφησαν ένα μαύρο στεφάνι, ενώ έξω απ' την Αμερικανική Πρεσβεία βρέθηκαν μπροστά σε ισχυρότατες αστυνομικές δυνάμεις. Η πορεία διαλύθηκε εκεί, με το σύνθημα «Λευτεριά στον Οτσαλάν» και με την υπόσχεση πως «οι αγώνες μας θα συνεχιστούν».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ