Παρασκευή 16 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΔ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
Τακτική... ίσων πιέσεων από το ΝΑΤΟ

«Κρατά αποστάσεις», πιέζοντας ταυτόχρονα προς κάθε κατεύθυνση

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-

Την τακτική των... ίσων πιέσεων ακολουθεί το ΝΑΤΟ, τόσο έναντι του Βελιγραδίου, όσο και έναντι των Αλβανών αυτονομιστών που δρουν στην εύφλεκτη κοιλάδα του Πρέσεβο.

Ετσι, ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Τζορτζ Ρόμπερτσον, αφ' ενός προειδοποίησε τους Αλβανούς αυτονομιστές πως εάν δεν κάτσουν γρήγορα στο τραπέζι των συνομιλιών τότε... θα δοθεί το «πράσινο φως» για την είσοδο των σερβικών δυνάμεων εντός της λεγόμενης αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης των πέντε χιλιομέτρων, αφ' ετέρου ζήτησε να απομακρυνθεί από τη νότια Σερβία το Σώμα του γιουγκοσλαβικού στρατού που πριν τον Ιούνη του '99 υπηρετούσε στην Πρίστινα και να μην επιχειρηθούν σε καμία περίπτωση «βίαιες αντι-τρομοκρατικές επιχειρήσεις». Μετά απ' όλα αυτά, ο Ρόμπερτσον εξέφρασε τη θετική στάση του ΝΑΤΟ έναντι του γιουγκοσλαβικού «ειρηνευτικού» σχεδίου που παρουσίασαν χτες επίσημα στην έδρα του Βορειοατλαντικού Συμφώνου στις Βρυξέλλες ο αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης, Νεμπόισα Τσόβιτς και ο Γιουγκοσλάβος υπουργός Εξωτερικών, Γκόραν Σβιλάνοβιτς.

«Το ΝΑΤΟ καλωσορίζει αρκούντως την πρωτοβουλία ως εποικοδομητική και ενθαρρυντική βάση διαπραγμάτευσης», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Τζορτζ Ρόμπερτσον, αναφερόμενος στο σχέδιο που κόμισαν στη βελγική πρωτεύουσα οι Τσόβιτς και Σβιλάνοβιτς. Και ο Ρόμπερτσον πρόσθεσε:«Καλούμε την τοπική αλβανική κοινότητα στη νότια Σερβία να εισέλθει στη φάση διαλόγου με το Βελιγράδι για την οικοδόμηση μιας ισορροπημένης, μακροπρόθεσμης διευθέτησης»...

Αναφερόμενος δε στο αίτημα του Βελιγραδίου για συρρίκνωση έως σταδιακή κατάργηση της αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης μεταξύ Νότιας Σερβίας- Κοσσυφοπεδίου, ο ΓΓ του ΝΑΤΟ τόνισε με το ανάλογο ύφος πως ένα τέτοιο ενδεχόμενο «δεν πρέπει να φανεί ούτε να χρησιμοποιηθεί ως τελεσίγραφο». Οπως είπε επί λέξει ο Ρόμπερτσον «το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο να συλλογιστεί τις αλλαγές που προτείνει το σχέδιο αναφορικά με τη Ζώνη Ασφάλειας στα όρια μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Νότιας Σερβίας, εάν δε θα δημιουργηθεί ένα κενό ή εάν αυτό δεν οδηγήσει σε νέα βία, ή λεγόμενες αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις, ή σύρραξη και αποτελέσει τμήμα μιας διευθέτησης των προβλημάτων στην περιοχή»... Ετσι, απ' τη μια ο Ρόμπερτσον έδωσε πνοή στις προσδοκίες του Βελιγραδίου για αλλαγή του στάτους κβο στη λεγόμενη αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη των πέντε χιλιομέτρων, ενώ απ' την άλλη διαβεβαίωνε τους Αλβανούς αυτονομιστές ότι «το ΝΑΤΟ δεν έχει αλλάξει με κανέναν τρόπο τη δέσμευσή του για την ασφάλεια του Κοσσυφοπεδίου και όλου του λαού του».

Οπως είναι γνωστό στη λεγόμενη αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη των πέντε χιλιομέτρων μεταξύ Νότιας Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου απαγορεύεται, σύμφωνα με τη στρατιωτική συμφωνία του Κουμάνοβο, η εκεί πρόσβαση γιουγκοσλαβικών και ΝΑΤΟικών δυνάμεων... Κάτι που αξιοποίησαν «μοιραία» οι Αλβανοί αυτονομιστές του UCPMB, για να εξαπολύουν τις επιθέσεις τους κατά των σερβικών και γιουγκοσλαβικών δυνάμεων. Ομως, όπως παρατηρεί χτεσινή σχετική ανταπόκριση του πρακτορείου «Ρόιτερς», «το ΝΑΤΟ δεν έχει»-επί του παρόντος τουλάχιστον- «πρόθεση να στείλει δυνάμεις εντός της αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης»... και δεν αποκλείεται ανάλογα με τα σχέδιά του να δώσει το «πράσινο φως» εισόδου στις σερβικές δυνάμεις ασφαλείας...

Οι Τσόβιτς και Σβιλάνοβιτς από την πλευρά τους δε διευκρίνισαν πώς ακριβώς εννοούν την «αποστρατιωτικοποίηση» της σερβικής κοιλάδας του Πρέσεβο. Αρκέστηκαν να πουν πως το σχέδιο του Βελιγραδίου «θα εφαρμοστεί με σύνεση, υπομονή και δίχως οποιαδήποτε τελεσίγραφα». «Δε θα υπάρξουν ξαφνικές κινήσεις, ούτε βίαιες ή μαζικές κλιμακώσεις βίας! Ούτε όμως και αλλαγές συνόρων, ή ειδικά καθεστώτα ή αυτονομία», κατέληξε σε χτεσινές δηλώσεις του ο Νεμπόιτσα Τσόβιτς.

Μεταξύ άλλων το σχέδιο του Βελιγραδίου για το Πρέσεβο, προβλέπει σταδιακή ενσωμάτωση της αλβανικής κοινότητας στους πολιτικούς θεσμούς της χώρας, στις τοπικές διοικήσεις και επιχειρήσεις, οικονομική βοήθεια για την ανάπτυξη της περιοχής, που είναι μια από τις φτωχότερες της Σερβίας και σχέδιο τριών φάσεων για τη σταδιακή και υπό όρους αποστρατιωτικοποίηση της περιοχής δίχως παροχή καθεστώτος αυτονομίας.

Θετικά απαντά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο Βελιγράδι...

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφρασε χτες την υποστήριξή της στο σχέδιο του Βελιγραδίου για την επίλυση της κρίσης στη νότια Σερβία, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή «στα οικονομικά στοιχεία της πρότασης» εντός του πλαισίου φετινού προγράμματος της ΕΕ για τη Σερβία, ύψους 240 εκατομμυρίων ευρώ.

Με αφορμή την επίσκεψη των Τσόβιτς και Σβιλάνοβιτς στις Βρυξέλλες, ο αρμόδιος επίτροπος για τις εξωτερικές σχέσεις, Κρις Πάτεν, δήλωσε πως η Κομισιόν «εξετάζει από κοντά τα οικονομικά στοιχεία του σχεδίου, κατανοώντας ταυτόχρονα την επιθυμία των γιουγκοσλαβικών και των σερβικών αρχών να ελέγξουν τα προβλήματα στην κοιλάδα του Πρέσεβο, αντιμετωπίζοντας κυρίως τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις τους».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Στημένο» το φονικό στο χωριό Κριβένικ... (2001-04-04 00:00:00.0)
Αμερικανικό «τελεσίγραφο» κόμισε ο Τζίντζιτς (2001-02-06 00:00:00.0)
Αμερικανικές «διευκρινίσεις» προς αποφυγή «παρεξηγήσεων»... (2001-02-03 00:00:00.0)
«Νέες» διαπιστώσεις Κοστούνιτσα για το έργο της «ΚΦΟΡ»... (2000-12-20 00:00:00.0)
Συνεχίζονται οι επιθέσεις πρόκλησης (2000-12-06 00:00:00.0)
Τότε και τώρα... (2000-12-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ