Παρασκευή 16 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ: 2 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΑΓΩΓΗ ΟΤΣΑΛΑΝ
Πανευρωπαϊκή κινητοποίηση

Από τη συγκέντρωση που έγινε στη Μόσχα

Associated Press

Από τη συγκέντρωση που έγινε στη Μόσχα
ΛΟΝΔΙΝΟ, ΑΜΒΟΥΡΓΟ, ΝΤΙΑΡΜΠΑΚΙΡ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ - ΑΓΚΥΡΑ.-

Με σειρά κινητοποιήσεων σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, Κούρδοι μετανάστες διαδήλωσαν στη δεύτερη επέτειο της απαγωγής από την Κένυα, κατόπιν συνδυασμένης επιχείρησης του FBI και της τουρκικής MIT, του Αμπντουλάχ Οτσαλάν. Η χθεσινή κινητοποίηση, που ονομάστηκε από τους συμμετέχοντες Ημέρα Εθνικού Πένθους, κατεστάλη βίαια στην Τουρκία, όπως ήταν αναμενόμενο...

Σύμφωνα με τα στοιχεία που αναμετέδωσαν αρκετές πηγές -ειδησεογραφικά πρακτορεία όπως τα «Associated Press», «Reuters», δίκτυα όπως το CNN και το BBC κ.ο.κ., αλλά πάντως με κοινή πηγή (το «KurdishObserver.com»)-, υπήρξαν διαδηλώσεις σε αρκετές γερμανικές πόλεις, όπου το κουρδικό στοιχείο είναι ισχυρό, όπως το Βερολίνο, όπου Κούρδισσες σχημάτισαν «ανθρώπινη αλυσίδα», αλλά κυρίως το Ντίσελντορφ, όπου συγκεντρώθηκαν χτες Κούρδοι μετανάστες από το Ντούισμπουργκ, την Κολωνία, τη Βόννη, το Ντόρτμουντ και το Εσσεν, μαυροφορεμένοι και με αλυσίδες στα χέρια. Παράλληλα, τουλάχιστον 40 Κούρδοι που βρίσκονται φυλακισμένοι στο Αμβούργο πραγματοποίησαν χτες για μία ημέρα απεργία πείνας.

Στην Ιταλία, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, έγιναν διαδηλώσεις στη Ρώμη, το Μιλάνο, τη Βενετία και το Καταντζάρο. Στη διαδήλωση συμμετείχαν και Ιταλοί πολίτες, που μαζί με Κούρδους επρόκειτο να κάνουν καθιστική διαμαρτυρία έξω από το ιταλικό Κοινοβούλιο (το 1998 η κυβέρνηση ντ' Αλέμα είχε αρνηθεί να δώσει πολιτικό άσυλο στον Οτσαλάν). Κινητοποίηση υπήρξε επίσης και στη Ρωσία.

Οι κουρδικές οργανώσεις καταδίκασαν επίσης την επανερχόμενη, καταπώς φαίνεται, πολιτική των «εξαφανίσεων» Κούρδων πολιτικών και Τούρκων αριστερών που υιοθετούν οι τουρκικές αρχές. Σχετική ανακοίνωση αναφέρει ότι «με τις εξαφανίσεις ο λαός της Τουρκίας επιχειρείται να συρθεί πίσω στα γεγονότα του '92 -93... Προσπαθεί (το τουρκικό κράτος) να επαναφέρει τη σκοτεινή διαδικασία στο παρόν».

Στην Τουρκία

Στο Ντιαρμπακίρ και το Μπατμάν, περιοχές όπου το κουρδικό στοιχείο πλειοψηφεί, η «αργία» που είχαν ανακοινώσει Κούρδοι καταστηματάρχες προκάλεσε την επέμβαση της αστυνομίας, που έσπασαν τις πόρτες των κλειστών καταστημάτων, «ανοίγοντάς τα» με τη βία. Το Χαντέπ ανακοίνωσε εξάλλου ότι τουλάχιστον 200 διαδηλωτές συνελήφθησαν από την αστυνομία. Διαδηλώσεις, κατά το Associated Press «μικρές», υπήρξαν ακόμη στο Βαν, το Μαρντίν και τα Αδανα, όπου Κούρδοι άναψαν φωτιές και φώναξαν συνθήματα υπέρ του Οτσαλάν.

Στην Κωνσταντινούπολη, η αστυνομία έστησε δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και ακύρωσε τις άδειες όλων των αστυνομικών μετά το κάλεσμα του ΡΚΚ προς τα 12 εκατ. των Κούρδων της Τουρκίας να προβούν σε «πολιτικό ξεσηκωμό». Στην πρωτεύουσα, Αγκυρα, η αστυνομία επέβαλε ειδικά μέτρα ασφαλείας γύρω από την πρεσβεία της Ελλάδας (όπως ο αναγνώστης θα θυμάται η τότε κυβέρνηση Σημίτη είχε παίξει βαρύνοντα ρόλο στην υπόθεση Οτσαλάν).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ