Τρίτη 7 Φλεβάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ – ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ
Εδαφικές διεκδικήσεις σε βάρος του Ιράν

Ομάδα βουλευτών του Αζερμπαϊτζάν κατέθεσε στο Κοινοβούλιο αίτημα μετονομασίας της χώρας σε «Βόρειο Αζερμπαϊτζάν», ζητώντας επιπρόσθετα την ακύρωση των συμφωνιών που καθορίζουν τα νότια σύνορα της χώρας. Η πρωτοβουλία αυτή, που ουσιαστικά θέτει ζήτημα εδαφικών διεκδικήσεων σε βάρος του Ιράν, εκδηλώνεται σε μια στιγμή που πυκνώνουν οι φήμες για πιθανή αμερικάνο-ισραηλινή επίθεση κατά του Ιράν, δοκιμάζοντας τις σχέσεις του Αζερμπαϊτζάν με το Ιράν, που ήδη έχουν έρθει στο πρόσφατο παρελθόν σε αντιπαράθεση για το ζήτημα του διαμελισμού της Κασπίας, όπου η κάθε χώρα επιδιώκει το διαχωρισμό της στη βάση διαφορετικών αρχών.

Να σημειωθεί πως το αίτημα της μετονομασίας το στήριξαν βουλευτές όλων των κομμάτων, που εκπροσωπούνται στο Κοινοβούλιο, που προχώρησαν στις ομιλίες τους σε δηλώσεις αλυτρωτικού χαρακτήρα.

Το τελευταίο διάστημα έχουν δει το φως της δημοσιότητας διάφορα σενάρια που εμπλέκουν το Αζερμπαϊτζάν στον πιθανό πόλεμο κατά του Ιράν, αλλά και προβλέπουν την αναζωπύρωση της σύγκρουσης στο Ναγκόρνο Καραμπάχ που ελέγχει η Αρμενία, η οποία διατηρεί στενές σχέσεις με Ρωσία και Ιράν.


Ι.Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ