Τρίτη 7 Φλεβάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Ελιγμοί του στρατού για αποκλιμάκωση

Να κεφαλαιοποιήσουν τη δυσαρέσκεια χωρίς να έρθουν σε αντιπαράθεση με το στρατό προσπαθούν οι «Αδελφοί Μουσουλμάνοι»

ΚΑΪΡΟ._

Νέες συγκρούσεις ανάμεσα σε διαδηλωτές και δυνάμεις ασφαλείας, μικρότερης εμβέλειας όμως από αυτές των τελευταίων 24ώρων (13 νεκροί, δεκάδες τραυματίες σε Κάιρο και Σουέζ), σημειώνονταν, χθες το απόγευμα, στο κέντρο της αιγυπτιακής πρωτεύουσας. Σε έναν ελιγμό κατευνασμού, διέρρευσε ότι ο επικεφαλής του Στρατιωτικού Συμβουλίου που ελέγχει τη χώρα, στρατάρχης Ταντάουι, ζήτησε από την επιτροπή που προετοιμάζει τις προεδρικές εκλογές, να «επισπεύσει τις διαδικασίες».

Σύμφωνα, πάντα, με τις πηγές αυτές, εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο η κατάθεση υποψηφιοτήτων για τις προεδρικές εκλογές, με τις οποίες θεωρητικώς ο στρατός θα παραδώσει την εξουσία στον όποιον νικητή, ν' αρχίσει στις 10 Μαρτίου, περίπου ένα μήνα νωρίτερα από ό,τι προγραμματιζόταν, για να διεξαχθεί η ψηφοφορία ίσως πριν και από τον Μάη. Από την άλλη, να αξιοποιήσουν τη λαϊκή δυσαρέσκεια αλλά και να τη χειραγωγήσουν επιδιώκουν οι ισλαμιστές «Αδελφοί Μουσουλμάνοι», οι οποίοι κατέχουν την πλειοψηφία των κοινοβουλευτικών εδρών.

Συναίνεσαν στο αίτημα για επίσπευση των εκλογών, συμφώνησαν με την εκτίμηση των διαδηλωτών ότι ο στρατός «έστρωσε το έδαφος» για την εκατόμβη στον ποδοσφαιρικό αγώνα της Πέμπτης στο Σουέζ (74 νεκροί, περισσότεροι από 1.000 τραυματίες) για να δείξει «πόσο χρήσιμος είναι», αλλά απέφυγαν να ζητήσουν την άμεση αποχώρησή του ή να καταδικάσουν το γεγονός ότι ακόμη και οι εκλογές έγιναν υπό καθεστώς έκτακτης ανάγκης. Επίσης, ο πρόεδρος του κοινοβουλίου, που προέρχεται από αυτούς, ζήτησε «εκατέρωθεν αυτοσυγκράτηση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ