Τρίτη 7 Φλεβάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝΙΚΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Κυρώσεις και διαρροές

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΙΕΝΝΗ.-

Σε νέες κυρώσεις σε βάρος του Ιράν, που εστιάζουν κυρίως κατά της ιρανικής ηγεσίας και της Κεντρικής Τράπεζας, προχώρησε, χτες, ο Αμερικανός Πρόεδρος, «παγώνοντας» όλα τα περιουσιακά τους στοιχεία στις ΗΠΑ. Ταυτόχρονα, σε συνέντευξή του ο Ομπάμα προσπαθούσε να διασκεδάσει τις ανησυχίες ως προς το ενδεχόμενο εξαπόλυσης μονομερούς ισραηλινής επίθεσης κατά του Ιράν, λέγοντας ότι «Ουάσιγκτον και Τελ Αβίβ συνεργάζονται πολύ στενά για το θέμα» και ότι δεν έχει την εκτίμηση ότι η ισραηλινή ηγεσία «έχει λάβει τέτοιες αποφάσεις».

Τα σχόλια Ομπάμα έρχονται μετά την εντεινόμενη φιλολογία περί συγκεκριμένων ισραηλινών σχεδίων για επίθεση στο Ιράν την άνοιξη. Η ισραηλινή εφημερίδα «Μααρίβ» υποστήριζε ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός είναι έντονα εκνευρισμένος γιατί «Ισραηλινοί αξιωματούχοι μιλάνε πολύ για το ζήτημα» και τους κάλεσε «να σωπάσουν εντελώς».

Κατά τα άλλα, σύμφωνα με το πρακτορείο «Ρόιτερς», σε ένα «προσχέδιο βημάτων συνεργασίας από εδώ και πέρα που αποδεικνύουν το χαρακτήρα του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος» κατέληξε η επίσκεψη, την περασμένη βδομάδα, υψηλόβαθμης αντιπροσωπείας της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας στην Τεχεράνη. Κατά το πρακτορείο, το τέλος της επίσκεψης σημαδεύτηκε από την επίδοση μιας επιστολής από την ιρανική ηγεσία η οποία ζητούσε «νέο τρόπο συνεργασίας», ανατρέποντας όσα είχαν συμφωνηθεί τις προηγούμενες ημέρες και τελικά ο υπόλοιπος χρόνος «χάθηκε στην επίτευξη νέας εξισορρόπησης».

  • Διαμαρτυρίες σε περισσότερες από 80 πόλεις των ΗΠΑ πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο εναντίον ενός πολέμου στο Ιράν, αν και όπως υποστήριξαν οι διοργανωτές «ο πόλεμος των ΗΠΑ εναντίον του Ιράν έχει ήδη αρχίσει με πολλούς τρόπους». Επίσης διαμαρτυρίες πραγματοποιήθηκαν και στον Καναδά, στο Κάλγκαρι και στο Βανκούβερ.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ