Σάββατο 11 Φλεβάρη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Ασύμβατα ΣΥΝκεράσματα

«Τις θέσεις και τη διακήρυξη αρχών» έχει αναρτήσει εδώ και μέρες στο διαδίκτυο το «Αγωνιστικό Μέτωπο Γιατρών ΠΙΣ» (ΑΜΓ) - στηρίζεται κατά βάση από γιατρούς του ΣΥΝ - ενόψει των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), που αρχίζει σήμερα και ολοκληρώνεται αύριο με την εκλογή των νέων οργάνων του.

Στην εξασέλιδη διακήρυξη αρχών δεν υπάρχει ούτε μια φορά η θέση για αποκλειστικά δωρεάν παροχή υπηρεσιών υγείας στους ασφαλισμένους και τους κατοίκους της χώρας, όπως απορρέει από την αναγνώριση της υγείας ως δημόσιου και κοινωνικού αγαθού.

Αντίθετα, η αναφορά στο δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα της υγείας συνοδεύεται από δύο αναφορές στη «δωρεάν εύκολη πρόσβαση σε όλους τους πολίτες σε δημόσιες και κοινωνικοασφαλιστικές υπηρεσίες υγείας». Τι θέλουν να πουν; Επειδή υπάρχει και ο ιδιωτικός τομέας, επειδή γενικά έχει εμπορευματοποιηθεί ο τομέας, να υπάρχει δυνατότητα και όχι αποκλειστική πρόσβαση στο «δημόσιο» τομέα. Μάλιστα κάνουν και ένα βήμα παραπέρα: «Είναι ώρα το ιατρικό κίνημα να διεκδικήσει και να επιβάλει την απαγόρευση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στο χώρο της υγείας σε οποιονδήποτε εκτός από αυτοαπασχολούμενους γιατρούς και συνεταιρισμούς γιατρών».

Δηλαδή η επιχειρηματική δραστηριότητα επιτρέπεται στους γιατρούς. Αλλά σε τι δηλαδή διαφέρει αυτή η δραστηριότητα από έναν μη γιατρό επιχειρηματία; Και στη μια και στην άλλη περίπτωση δεν θα είναι κοινός παρονομαστής το κέρδος; Και όταν το κέρδος βγαίνει από γιατρό είναι συμβατό με το «κοινωνικό αγαθό της υγείας», ενώ όταν βγαίνει από μη γιατρό επιχειρηματία είναι ασύμβατο;

Ομως σε τέτοιες ασύμβατες προτάσεις με τις εκρηκτικές ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων αλλά και τα προβλήματα των αυτοαπασχολούμενων γιατρών οδηγούν οι προσεγγίσεις της συνύπαρξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα σε έναν ευαίσθητο χώρο, όπως η Υγεία, που προσπαθούν να ΣΥΝκεράσουν οι συνδικαλιστές που θέλουν και την πίτα της επιχειρηματικής δραστηριότητας ολάκερη και τον ασθενή από τα φτωχά λαϊκά στρώματα ικανοποιημένο...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ