Σάββατο 17 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ν. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ
Πωλούνται: ΕΤΒΑ, Σκαραμαγκάς και ΒΙΠΕ

Από το βήμα της γενικής συνέλευσης των μετόχων της ΕΤΒΑ, ο υπουργός Ανάπτυξης, χαρακτήρισε «ορθή» την απόφαση της κυβέρνησης για την πλήρη ιδιωτικοποίηση της τράπεζας και μαζί της τα ναυπηγεία και τις Βιομηχανικές Περιοχές

Την πρόθεση της κυβέρνησης να ξεπουλήσει την Ελληνική Τράπεζα Βιομηχανικής Ανάπτυξης (ΕΤΒΑ) επαναδιατύπωσε χτες ο υπουργός Ανάπτυξης Ν. Χριστοδουλάκης, μιλώντας από το βήμα της συνέλευσης των μετόχων της ΕΤΒΑ. Αν και ήδη έχει ιδιωτικοποιηθεί το 24,5% της ΕΤΒΑ μέσω του χρηματιστηρίου, ο υπουργός Ανάπτυξης, δήλωσε χτες ότι ολοκληρώνονται σύντομα οι διαδικασίες για την πρόσληψη χρηματοοικονομικού συμβούλου που θα αναλάβει την πλήρη ιδιωτικοποίηση της ΕΤΒΑ. Την ίδια στιγμή, από το ίδιο βήμα ο Ν. Χριστοδουλάκης, με έπαρση δήλωνε την... ορθότητα της κυβερνητικής πολιτικής να ξεπουλήσει, μαζί με την ΕΤΒΑ και τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, το μεγαλύτερο ναυπηγείο της χώρας και της Ανατολικής Μεσογείου, με αναθέσεις τεράστιων παραγγελιών από το Πολεμικό Ναυτικό που θα τις καρπωθεί το νέο αφεντικό, αλλά και να παραδώσει όλες τις Βιομηχανικές Περιοχές (ΒΙΠΕ) στους ιδιώτες.

Η χτεσινή συνέλευση της ΕΤΒΑ εξέλεξε και νέο διοικητικό συμβούλιο, και ανανέωσε για άλλα τρία χρόνια τη θητεία του σημερινού διοικητή Γ. Κασμά. Αναφορικά με τα κέρδη του 2000, αυτά ήταν μειωμένα κατά 9 δισεκατομμύρια δραχμές σε σύγκριση με αυτά του '99. Συγκεκριμένα, από 39 δισ. δραχμές, κατήλθαν στα 30 δισ. δραχμές. Η πτώση της κερδοφορίας σύμφωνα με το διοικητή της, Γ. Κασμά, οφείλεται στην αρνητική συγκυρία του χρηματιστηρίου.

Ο ρόλος της ΕΤΒΑ αλλάζει άρδην. Από φορέας ανάπτυξης, μετατρέπεται αποκλειστικά σε εμπορική τράπεζα, για να ιδιωτικοποιηθεί στη συνέχεια, αφού πρώτα εξυγιάνθηκε από τα χρέη εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δραχμών από τα λεφτά του ελληνικού λαού. Πριν όμως πουληθεί, ή θα πρέπει να παραδώσει στο ιδιωτικό κεφάλαιο όλες τις δραστηριότητές της που δε σχετίζοντα με τη χρηματοπιστωτική αγορά.

Ο πρώτος και βασικότερος στόχος είναι το ξεπούλημα των ναυπηγείων Σκαραμαγκά, για τα οποία ήδη έχει δημοσιευτεί η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Η ΕΤΒΑ κατέχει το 51% του μετοχικού κεφαλαίου (το υπόλοιπο το κατέχουν οι εργαζόμενοι) και βρίσκεται στη διαδικασία αναζήτησης υποψηφίου αγοραστή.

Ο υπουργός Ανάπτυξης, αναφερόμενος στο ξεπούλημα των ναυπηγείων Σκαραμαγκά, πέραν όλων των άλλων (απολύσεις κλπ), ο ίδιος κατέδειξε με τον πιο εύγλωττο τρόπο, γιατί το ξεπούλημα των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά είναι ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα. Είπε λοιπόν: «αξίζει να τονιστεί ότι το εγχείρημα ιδιωτικοποίησης διευκολύνεται σημαντικά τόσο από το ύψος των έργων του Πολεμικού Ναυτικού που έχουν ήδη ανατεθεί όσο και από τις προοπτικές που υπάρχουν για την ανάθεση νέων σημαντικών έργων από το Τρίτο Εξοπλιστικό Πρόγραμμα του Πολεμικού Ναυτικού, με ανταγωνιστικούς όρους προς όλα τα ελληνικά ναυπηγεία».

Οι παραπάνω αναφορά του Ν. Χριστοδουλάκη, πέρα από το ότι αποτελεί την πιο ισχυρή διαφήμιση, για να προστρέξουν οι υποψήφιοι αγοραστές, αποτελεί και κυβερνητική υπόσχεση για μόνιμη κερδοφορία σε όποιον το «βάλει στο χέρι». Επίσης, για άλλη μια φορά τίθεται το ερώτημα, αφού έχουν τόσες παραγγελίες και αναμένονται και νέες γιατί να ιδιωτικοποιηθούν;

Δεν είναι όμως μόνο τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά που θα παρασύρονται από την ιδιωτικοποίηση της ΕΤΒΑ. Είναι και όλες οι ΒΙΠΕ της χώρας που θα τεθούν υπό τον έλεγχο του μεγάλου κεφαλαίου. Οι ΒΙΠΕ, ο αριθμός των οποίων ανέρχεται στις 24 θα ενταχθούν στην Ανώνυμη Εταιρία Ελληνικά Βιομηχανικά Ακίνητα, και ήδη εντός του μήνα αναμένεται να ψηφιστεί σχετική νομοθετική ρύθμιση για την απόσχιση του κλάδου από την ΕΤΒΑ και το πέρασμά τους στα Ελληνικά Βιομηχανική Ακίνητα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ