Τετάρτη 15 Φλεβάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Στην «κόψη» των ιμπεριαλιστικών ενώσεων

Σε δηλώσεις του για τα 20 χρόνια των διπλωματικών σχέσεων ανάμεσα σε Ρωσία κι Ουκρανία, υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σ. Λαβρόφ, υποστήριξε πως οι ρωσο-ουκρανικές σχέσεις χαρακτηρίζονται για τη σταθερότητά τους, παρόλο που υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ των δύο πλευρών.

Να σημειωθεί πως οι δύο χώρες δεν έχουν καταφέρει να καταλήξουν σε συμφωνία για τις εξαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου στην Ουκρανία και για την εξαγωγή των ουκρανικών τυροκομικών προϊόντων στη Ρωσία.

Σύμφωνα με τον Λαβρόφ, οι διαπραγματεύσεις για το ζήτημα του ρωσικού φυσικού αερίου γίνονται σε επίπεδο των εταιρειών «Γκαζπρόμ» και «Ναφτογκάζ» της Ουκρανίας, ενώ για τα ουκρανικά τυροκομικά προϊόντα ασχολούνται οι υπηρεσίες των δύο χωρών που ελέγχουν την ποιότητα των προϊόντων διατροφής.

Ωστόσο, γίνεται φανερό πως παρά τις δηλώσεις περί «στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας», τη σκιά στις σχέσεις των δύο χωρών ρίχνουν τα διαφορετικά σενάρια ένταξης της Ουκρανίας στις διακρατικές ιμπεριαλιστικές ενώσεις της ΕΕ ή της Ευρασιατικής Οικονομικής Κοινότητας (ΕΟΚ), που συγκροτεί η Ρωσία με το Καζαχστάν και τη Λευκορωσία. Η Ρωσία ασκεί κάθε δυνατή πίεση, όπως τώρα, που βάζει εμπόδια στις εισαγωγές των ουκρανικών προϊόντων και παζαρεύει σκληρά τις τιμές του ρωσικού αερίου, επιδιώκοντας να δείξει πως η ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΟΚ είναι η μόνη συμφέρουσα για την αστική τάξη της τελευταίας.


Ι.Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ