Τετάρτη 15 Φλεβάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΚΙΝΑ
Αλληλεξάρτηση και αντιθέσεις στο προσκήνιο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Η Κίνα θα πρέπει να σεβαστεί τους «ισχύοντες κανόνες» στην οικονομία, δήλωσε ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα υποδεχόμενος στο Λευκό Οίκο τον Κινέζο αντιπρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, και ασκώντας με το «καλημέρα», έστω και σε λεκτικό επίπεδο, πιέσεις. Πιέσεις που προκαλούν εντάσεις οι οποίες είναι το χαρακτηριστικό της σχέσης των ΗΠΑ και της Κίνας εδώ και χρόνια, καθώς η αλληλεξάρτησή τους, οικονομική κυρίως, είναι μεγάλη αλλά το ίδιο και οι αντιθέσεις τους.

Εντάσεις που έχουν κορυφωθεί πλέον και σε ένα άλλο επίπεδο όχι μόνο στο οικονομικό αλλά και το στρατιωτικό, καθώς το νέο αμυντικό δόγμα των ΗΠΑ που στρέφει πλέον το επίκεντρο της προσοχής τους στην Ασία και τον Ειρηνικό δείχνοντας ουσιαστικά την Κίνα. Χαρακτηριστικό είναι ότι ταυτόγχρονα με την επίσκεψη του Σι, ξεκίνησε στην Ταϋλάνδη η πολύ μεγάλη και εξαιρετικά αναβαθμισμένη στρατιωτική άσκηση «Cobra Gold 2012» υπό την αιγίδα των ΗΠΑ και τη συμμετοχή πάνω από 13.000 μελών Ενόπλων Δυνάμεων από τις ΗΠΑ, την Ταϋλάνδη, τη Νότιο Κορέα, την Ινδονησία, τη Μαλαισία, τη Σιγκαπούρη και την Ιαπωνία.

Συνεπώς, η ατζέντα των συνομιλιών του Κινέζου αντιπροέδρου που θα συναντηθεί κατά την τετραήμερη επίσκεψή του, σχεδόν με όλη την αμερικανική ηγεσία είναι μεγάλη. Από τη συναλλαγματική ισοτιμία του γουάν, όπου σταθερά η Ουάσινγκτον κατηγορεί το Πεκίνο ότι διατηρεί τεχνητά σε χαμηλό επίπεδο για να ενισχύει την ανταγωνιστικότητά της και να πριμοδοτεί τις εξαγωγές, τα πνευματικά δικαιώματα μέχρι και το πυρηνικό πρόγραμμα της Λ. Δ. Κορέας αλλά και τις εξελίξεις σε Ιράν και Συρία Χαρακτηριστικές και οι δηλώσεις του στην εφημερίδα Ουάσιγκτον Ποστ με την έναρξη της επίσκεψης, όπου τόνισε ότι οι ΗΠΑ δεν θα έπρεπε να επιτρέψουν οι τριβές σε ορισμένα θέματα πολιτικής και εμπορίου να υπονομεύουν «τις μεγάλης βαρύτητας επιχειρηματικές σχέσεις με την Κίνα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ