Τετάρτη 15 Φλεβάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΓΔΜ - ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Η ένταξη στο ΝΑΤΟ «προσκρούει» στο όνομα

BEΡΟΛΙΝΟ.--

Η ΠΓΔΜ θα πρέπει να επιμείνει στην εξεύρεση λύσης μέσω διαπραγμάτευσης με την Ελλάδα για το θέμα του ονόματος προτού ενταχθεί στο ΝΑΤΟ ή στην ΕΕ διαμήνυσε χτες στον πρωθυπουργό των Σκοπίων Νίκολα Γκρούεφσκι η Γερμανίδα Καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ στη διάρκεια συνάντησής τους στο Βερολίνο.

Αντίθετη γνώμη είχε ο Γκρούεφσκι που προσπάθησε να υπερασπιστεί την πρόθεσή του για ένταξη της ΠΓΜΔ στο ΝΑΤΟ με «επιχείρημα» την απόφαση του Δικαστηρίου της Χάγης στις 5 Δεκέμβρη που καταδίκασε εν μέρει την Ελλάδα για παραβίαση της ενδιάμεσης συμφωνίας. Ωστόσο, η Μέρκελ του απάντησε πως ναι μεν η απόφαση της Χάγης ήταν «νίκη για τα Σκόπια», αλλά δεν μπορεί να δει μία συμφωνία για την ένταξη της χώρας είτε στο ΝΑΤΟ είτε στην ΕΕ εάν δεν λυθεί η διένεξη με την Αθήνα. «Στην ΕΕ των 27 όλοι έχουμε συνηθίσει στους συμβιβασμούς», κατέληξε η Μέρκελ.

Παρά τη διαφωνία της Μέρκελ, ο πρωθυπουργός των Σκοπίων επέμεινε πως η χώρα του θα υποβάλει νέα αίτηση για ένταξη στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο στην προγραμματισμένη για το Μάη ΝΑΤΟική Σύνοδο Κορυφής στο Σικάγο.

Το ίδιο 24ωρο, ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ συνεχάρη τη λεγόμενη «Aυστραλομακεδονική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» (AMHRCΑ), επειδή οι ενέργειές της «οδήγησαν στην κατάργηση, από τις αυστραλιανές αρχές, του όρου «Σλαβομακεδόνες» όσον αφορά στο χαρακτηρισμό των καταγόμενων από την ΠΓΔΜ που ζουν στην Αυστραλία. Η «ΑΜΗRCA» ανακοίνωσε ότι πήρε επιστολές από το υπουργείο Εξωτερικών και το υπουργείο Μετανάστευσης της Αυστραλίας, σύμφωνα με τις οποίες θα χρησιμοποιείται ο όρος «Μακεδόνες» αντί του όρου Σλαβομακεδόνες που χρησιμοποιούνταν από το 1994.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ