Σάββατο 18 Φλεβάρη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ
Συνεργασία με Κομισιόν για τα «ηλιακά» κέρδη

Τα «φώτα» της Κομισιόν για το πρόγραμμα ΗΛΙΟΣ θα λάβει η κυβέρνηση συνεργαζόμενη με το Κοινό Ερευνητικό Ινστιτούτο (JRC) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που είναι τάχα «ανεξάρτητο από ειδικά συμφέροντα, εθνικά ή ιδιωτικά», σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΕΚΑ, παρότι επισημαίνεται επίσης, ότι πρόκειται για «το επιστημονικό και τεχνικό ερευνητικό ινστιτούτο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που έχει ως αποστολή να παρέχει επιστημονική και τεχνική υποστήριξη για την επινόηση, ανάπτυξη και εφαρμογή των πολιτικών της ΕΕ».

Η συγκεκριμένη συνεργασία έχει σκοπό «τον καθορισμό των βέλτιστων θέσεων ηλιακών πάρκων και σχετικών τεχνολογιών, γραμμών μεταφοράς και την ανάπτυξη απαραίτητων υποδομών για τη δημιουργία ενός ηλεκτρικού διαδρόμου από τη ΝΑ προς την Κεντρική Ευρώπη, με απώτερο σκοπό τη διευκόλυνση της πλήρους ανάπτυξης του προγράμματος HELIOS» (ΗΛΙΟΣ).

Το πρόγραμμα ΗΛΙΟΣ, πέρα από τη διάσταση της προκλητικής παραχώρησης γης και άλλων διευκολύνσεων στα ιδιωτικά ενεργειακά συμφέροντα, έχει και άλλες σημαντικές πλευρές, όπως το πώς και ποιος θα πληρώσει για την ανάπτυξη των απαραίτητων και πολύ ακριβών δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας από την Ελλάδα προς την ΕΕ. Η κυβέρνηση αναζητά συμμετοχή της ΕΕ στο κόστος. Σε κάθε περίπτωση, δημόσιο χρήμα, ελληνικό και άλλων κρατών μελών της ΕΕ, εξετάζεται να χρησιμοποιηθεί για υποδομές που θα εκτοξεύσουν το ιδιωτικό κέρδος, με την προϋπόθεση ότι δεν θα επιβαρύνουν οικονομικά τους ιδιώτες, οι οποίοι δεν έχουν καμία διάθεση να επωμιστούν τέτοιες δαπάνες. Οι λαοί της Ευρώπης καλούνται να χρυσοπληρώσουν τους εκμεταλλευτές των ενεργειακών αναγκών τους.

Ο διευθυντής του Ινστιτούτου Ενέργειας και Μεταφορών του JRC, Τζ. Ντε Σάντι, με τον οποίο συναντήθηκε στην Αθήνα ο υπουργός ΠΕΚΑ, Γ. Παπακωνσταντίνου, δήλωσε αποκαλυπτικά: «Το χρηματοδοτικό είναι σημαντικό, γιατί θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι πρόκειται για ευκαιρία επενδύσεων. Είναι στοιχείο - κλειδί. Αν οι επενδυτές, είτε Ευρωπαίοι είτε άλλοι, δουν πως υπάρχει ευκαιρία και ταυτόχρονα μπορούμε να παράγουμε καθαρή ενέργεια, αυτό θα είναι μια επιτυχία».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Βάζουν στο χέρι το ερευνητικό αγρόκτημα (2014-08-08 00:00:00.0)
Καθορίζουν τη στάση τους οι ερευνητές (2009-06-13 00:00:00.0)
Σε επίσχεση εργασίας για τη μη καταβολή επιδόματος (2008-10-11 00:00:00.0)
Επέστρεψε η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ από Κορέα και Κίνα (2006-04-27 00:00:00.0)
ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ (ΕΚΕΤΑ) (2004-03-21 00:00:00.0)
Ετοιμάζεται «πνίξιμο» στα ιδιωτικά συμφέροντα (2001-01-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ