Παρασκευή 8 Αυγούστου 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΚΑΛΟΧΩΡΙ
Βάζουν στο χέρι το ερευνητικό αγρόκτημα

Την αποκάλυψη ότι τα αγροκτήματα που παραχωρούνται από την κυβέρνηση σε ιδιώτες έναντι χαμηλού τιμήματος στο Καλοχώρι δεν είναι άλλα από αυτά που ήδη χρησιμοποιούνται για την ερευνητική εργασία του Ινστιτούτου Σιτηρών κάνουν βουλευτές του ΚΚΕ, που σε Ερώτησή τους προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης σημειώνουν:

Σύμφωνα με το από 24-7-2014 δελτίο Τύπου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προκηρύχθηκαν 4 ανοικτές δημοπρασίες στο Καλοχώρι του Νομού Θεσσαλονίκης για την παραχώρηση έναντι χαμηλού τιμήματος αγροκτήματος του Ινστιτούτου Σιτηρών, συνολικής έκτασης 521,853 στρεμμάτων.

Το συγκεκριμένο αγρόκτημα αξιοποιείται πλήρως για ερευνητικούς σκοπούς από τον ΕΛΓΟ - «ΔΗΜΗΤΡΑ». Συγκεκριμένα, στο αγρόκτημα Καλοχωρίου, στο οποίο υπάρχουν οι κατάλληλες εγκαταστάσεις που παραχωρήθηκαν από το υπουργείο Γεωργίας για να στηρίξουν την έρευνα του ρυζιού, υλοποιούνται ήδη τα εξής ευρωπαϊκά και εθνικά προγράμματα:

  • Δύο (2) ευρωπαϊκά προγράμματα, το RICEGAURD (606583) «In-field wireless sensor network to predict rice blast» και το ERMES (606983) «An Earth obseRvation Model based RicE information Service».
  • Σποροπαράγεται η πιο εμπορική ελληνική ποικιλία «Ολυμπιάδα», η οποία είναι δημιούργημα του Ινστιτούτου Σιτηρών.
  • Ετήσιο πρόγραμμα αξιολόγησης νέων ποικιλιών, προκειμένου να δοκιμασθούν νέες ποικιλίες σποροπαραγωγής σε συνθήκες παραγωγού.

Επιπλέον, οι πειραματικοί αυτοί αγροί αποτελούν πρότυπα αγροκτήματα, τα οποία παίζουν το ρόλο των επιδεικτικών αγρών για την εκπαίδευση των αγροτών. Με δεδομένο ότι τα προβλήματα της φτωχομεσαίας αγροτιάς οξύνονται με την κυβερνητική και ευρωενωσιακή πολιτική στην πρωτογενή παραγωγή (νέα ΚΑΠ 2015-2020, φορολόγηση/χαράτσωμα των αγροτών, κλείσιμο εργοστασίων ΕΒΖ κ.λπ.), οι παραχωρήσεις των παραπάνω εκτάσεων με σκοπό την καλλιέργειά τους δεν έχουν να προσφέρουν τίποτα σε όφελος των μικρομεσαίων αγροτών. Αντίθετα, βάζουν ταφόπλακα στη συνέχιση της εφαρμοσμένης έρευνας στον τομέα του ρυζιού, ενώ ανοίγουν την κερκόπορτα και με βάση το νόμο 4061/2012 για την παραχώρηση - «αξιοποίηση» δημόσιων εκτάσεων και για άλλες χρήσεις.

Με βάση τα παραπάνω οι βουλευτές του ΚΚΕ διαψεύδουν τον ισχυρισμό της κυβέρνησης ότι οι παραπάνω εκτάσεις είναι «αναξιοποίητες» και καλούν την κυβέρνηση να ανακαλέσει τις 4 ανοικτές δημοπρασίες στο Καλοχώρι του Νομού Θεσσαλονίκης για την παραχώρηση έναντι χαμηλού τιμήματος αγροκτήματος του Ινστιτούτου Σιτηρών, συνολικής έκτασης 521,853 στρεμμάτων, η δημοπράτηση των οποίων έχει οριστεί στις 4 Σεπτέμβρη του 2014. Ζητούν, επίσης, να παρθούν μέτρα με σκοπό τη συνέχιση του ερευνητικού έργου στον τομέα του ρυζιού, όπως και μέτρα για την ανάπτυξη της εφαρμοσμένης έρευνας στην πρωτογενή παραγωγή με δεδομένη την υποστελέχωση του ΕΛΓΟ - «ΔΗΜΗΤΡΑ». Παράλληλα, ζητούν να γίνει γνωστό πότε θα υλοποιηθούν οι εξαγγελθείσες προσλήψεις των 100 ερευνητών και των 150 μεταδιδακτορικών επιστημόνων στον ΕΛΓΟ - «ΔΗΜΗΤΡΑ» και ποια θα είναι η σχέση εργασίας των ερευνητών αυτών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ