Παρασκευή 8 Αυγούστου 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΧΙΟΣ
Ολική καταστροφή της παραγωγής μαστίχας

Αντιμέτωποι με ολική καταστροφή της παραγωγής τους βρίσκονται οι μαστιχοπαραγωγοί της Χίου από βροχόπτωση που έπληξε την περιοχή, με αποτέλεσμα να χαθεί το 100% της παραγωγής.

Με Ερώτηση προς τον υπουργό Ανάπτυξης και Τροφίμων βουλευτές του ΚΚΕ ζητάνε να αποζημιωθούν άμεσα οι παραγωγοί και σημειώνουν:

Οι μαστιχοπαραγωγοί της Χίου βιώνουν μια από τις μεγαλύτερες καταστροφές της παραγωγής των τελευταίων χρόνων, αφού η βροχή της 24/7/2014 κατάστρεψε το 100% της παραγωγής, που ήταν σε εξέλιξη και βρισκόταν σε ευπαθές στάδιο (υγρή μορφή) στο μεγαλύτερο τμήμα των χωριών, των παραγωγών της μαστίχας.

Η τεράστια ζημιά έρχεται να προστεθεί στο Γολγοθά του μαστιχοπαραγωγού, που βιώνει τις τραγικές επιπτώσεις από την αντιαγροτική πολιτική των κυβέρνησης - ΕΕ.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο της αντιλαϊκής Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) της ΕΕ, με την άγρια φορολογία και τα χαράτσια σε ΟΓΑ, ΕΛΓΑ, στην υποβολή των δηλώσεων του ΟΣΔΕ μέσω της «GAIA-Επιχειρείν» κ.ά. που έχουν αυξήσει το κόστος παραγωγής, η κατάσταση για την αγροτιά είναι δραματική.

Η διέξοδος για τους χιλιάδες παραγωγούς, που οδηγήθηκαν στην καλλιέργεια της μαστίχας, για να αντιμετωπίσουν τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, στενεύει δραματικά.

Ο ΕΛΓΑ με τον αντιασφαλιστικό και φοροεισπραχτικό κανονισμό του δημιούργησε αποθεματικό, «χαρατσώνοντας» και τους μαστιχοπαραγωγούς της περιοχής (το μεγαλύτερο μέρος των παραγωγών θα δίνει επιπλέον 2% στη βάση του αγροτικού του εισοδήματος) χωρίς να διασφαλίζει τις παραγωγές τους από όλες τις φυσικές καταστροφές και σε όλα τα στάδια της παραγωγής.

Με αυτά τα δεδομένα το ΚΚΕ ζητά να γίνουν από τον ΕΛΓΑ άμεσα οι εκτιμήσεις για το σύνολο των ζημιών. Να εξασφαλιστεί, άμεσα, από τον ΕΛΓΑ, η ταχύτερη δυνατή αποζημίωση των αγροτών στο 100% της ζημιάς που υπέστησαν για την αναμενόμενη παραγωγή και για το φυτικό κεφάλαιο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ