Παρασκευή 8 Αυγούστου 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΘΑΣΟΣ
Επιλεκτική δημοσιογραφία σε βάρος των ναυτεργατών

Απάντηση της Γραμματείας του ΠΑΜΕ στην Καβάλα σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Θασιακή»

Με άρθρο που παρουσιάστηκε στην εφημερίδα «Θασιακή» επιχειρήθηκε να εμφανιστούν το ΠΑΜΕ και τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ ότι παίρνουν το μέρος συγκεκριμένων ναυτιλιακών εταιρειών, στο μεταξύ τους ανταγωνισμό, με αφορμή την καταστρατήγηση του ωραρίου εργασίας των ναυτεργατών.

Απαντώντας στο συγκεκριμένο άρθρο η Γραμματεία του ΠΑΜΕ στο Νομό Καβάλας σημειώνει: «Ο κύριος Αποστολίδης (σ.σ. ο αρθρογράφος) με το άρθρο του, που θα ζήλευαν και οι "δημοσιογράφοι" του ΣΚΑΪ, γνωστοί για το μίσος τους στους αγώνες των εργαζομένων και ιδιαίτερα του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος και των ναυτεργατών, δεν είδε ή καλύτερα δεν ήθελε να δει την ανακοίνωση του ΠΑΜΕ αμέσως μετά τις 11 απολύσεις της ναυτιλιακής εταιρείας του κ. Μητσόπουλου, που τις καταδίκαζε και απαιτούσε την άμεση ανάκλησή τους. Δεν είδε τη συμπαράσταση του ΠΑΜΕ στον πολύμηνο αγώνα του Συνδικάτου Ναυτεργατών Καβάλας ενάντια στην απόλυση ναυτεργάτη από την εταιρεία ΑΝΕΘ, πριν χρόνια. Δεν είδε τις δεκάδες ανακοινώσεις του ΠΑΜΕ και των ναυτεργατικών σωματείων ενάντια στην καταστρατήγηση των εργασιακών δικαιωμάτων από τις ναυτιλιακές εταιρείες ΑΝΕΘ, ΝΕΚ και τώρα της "ΟΣΙΟΣ ΔΑΥΙΔ". Δεν άκουσε για τις δεκάδες διώξεις που έχουν στελέχη του ΠΑΜΕ στο νησί από τον κ. Μητσόπουλο για την έμπρακτη συμπαράσταση που δείχνουν στον αγώνα των ναυτεργατών του νησιού. Δεν έκανε καν τον κόπο να διαβάσει ή ενδεχομένως συνειδητά αποκρύπτει ότι οι ναυτεργάτες στην προμετωπίδα των διεκδικήσεών τους έχουν τα ασφαλή, σύγχρονα, με φθηνό κόστος για όλο το χρόνο δρομολόγια, για το λαό του νησιού, θέση που έρχεται σε κατά μέτωπο αντίθεση με τα συμφέροντα των εφοπλιστάδων που δραστηριοποιούνται στο νησί. Μάλλον ξέχασε να σημειώσει στην ατζέντα του τις παραστάσεις διαμαρτυρίας του σωματείου στο Λιμεναρχείο και την Εισαγγελία της Καβάλας που συνέδεαν το θέμα των απολύσεων με τις "καινοτόμες" εργασιακές σχέσεις».

«Ποιον εξυπηρετεί αυτή η λογική;» ρωτά η Γραμματεία του ΠΑΜΕ στην Καβάλα και σχολιάζει: «Πάντως όχι τον αγώνα των συναδέλφων που έχουν μπει στο στόχαστρο των μηχανισμών του αστικού κράτους - υπηρέτη των εκμεταλλευτών. Μάλλον "εξ ιδίων κρίνει τα αλλότρια"». Οπως σημειώνεται στη σχετική απάντηση, στόχος του συγκεκριμένου άρθρου δεν είναι μόνο το ΠΑΜΕ, αλλά να σπείρει τη σύγχυση στους ναυτεργάτες των ναυτιλιακών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στις γραμμές Θάσου -Καβάλας. Το κείμενο υπηρετεί το σάπιο πολιτικό σύστημα που καλλιεργεί τη λογική στους εργαζόμενους «σκάστε και δουλεύετε, δουλειά να υπάρχει και ας είναι χωρίς δικαιώματα».

Η Γραμματεία του ΠΑΜΕ στην Καβάλα καλεί τους ναυτεργάτες και των τριών ναυτιλιακών εταιρειών, συσπειρωμένοι στο σωματείο τους, να μην «τσιμπήσουν» από τέτοιες λογικές, με την πάλη τους να μην επιτρέψουν να καταργηθούν κεκτημένα εργασιακά δικαιώματα, να απαιτήσουν πλήρη εργασιακά δικαιώματα, εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων, εφαρμογή του ωραρίου εργασίας. Να είναι σε αγωνιστική ετοιμότητα ώστε ο «πόλεμος» κερδών που ξεκίνησε ανάμεσα στις ναυτιλιακές εταιρείες να μην ξεσπάσει στις δικές τους πλάτες. Καλούμε - καταλήγει - τους εργαζόμενους του νησιού να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στους αγωνιζόμενους ναυτεργάτες, να απαιτήσουν σύγχρονες, ασφαλείς θαλάσσιες συγκοινωνίες με βάση τις ανάγκες των κατοίκων του νησιού και όχι με βάση την κερδοφορία των ναυτιλιακών εταιρειών. Ο χειμώνας έρχεται και υπάρχει ξανά ο κίνδυνος να μείνει αποκομμένο το νησί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ