Τρίτη 20 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Επιμένει στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων

Η θέληση της κυβέρνησης να ανοίξει την «αγορά» της ανώτατης εκπαίδευσης στο ιδιωτικό κεφάλαιο δεν κρύβεται. Και δεν είναι μόνο τα διάφορα κολέγια που συνάπτουν ανενόχλητα συμφωνίες με ξένα πανεπιστήμια και λειτουργούν ουσιαστικά ως ιδιωτικά πανεπιστήμια στη χώρα μας, αλλά πριν λίγο καιρό είχαμε και τη δήλωση του υπουργού Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου υπέρ της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων στη χώρα μας.

Ο υπουργός επαναλαμβάνει αυτές τις απόψεις σε συνέντευξή του στο «Εθνος της Κυριακής», λέγοντας χαρακτηριστικά ότι οι δυσκολίες που δημιουργεί το Σύνταγμα στην ύπαρξη ιδιωτικής παιδείας έχουν οδηγήσει στο να «έχουμε κερδοσκοπική ιδιωτική παιδεία μη ελέγξιμη, στην ποιότητά της». Παράλληλα, ο ΥΠΕΞ, γνωρίζοντας προφανώς την κοινωνική κατακραυγή και το πολιτικό κόστος που θα έχει για την κυβέρνηση η απευθείας ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων στη χώρα μας, κάνει μια πρόταση που αποτελεί έμμεση λειτουργία τους. Προτείνει να φτιάξουν πανεπιστήμια οι δήμοι. Εξηγεί ότι αυτό είναι εφικτό από συνταγματική πλευρά, αφού οι δήμοι είναι νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και το μόνο που χρειάζεται είναι ένας νόμος για να υλοποιηθεί.

Μάλιστα, λέει ότι θα ήταν η ίδια η Τοπική Αυτοδιοίκηση που θα αποφάσιζε να φτιάξει σχολές και πανεπιστήμια, «όμως θα έπρεπε να βρει τους πόρους...». Είναι ξεκάθαρος στο θέμα ότι το κράτος δε θα χρηματοδοτήσει ένα τέτοιο εγχείρημα κι αφού οι περισσότεροι δήμοι είναι ήδη «χρεωμένοι», θα πρέπει να ψάξουν αλλού για χρηματοδότες. Η μια περίπτωση είναι να επιβάλουν πρόσθετη φορολογία στους δημότες. Αλλά η λειτουργία ενός πανεπιστημίου, απαιτεί τεράστια ποσά που δεν είναι δυνατό να συγκεντρωθούν μ' αυτό τον τρόπο.

Η μόνη περίπτωση για να αναλάβουν οι δήμοι μια τέτοια υπόθεση είναι να βρουν επιχειρηματίες που είτε ως χορηγοί είτε ως μάνατζερ, θα διαθέσουν κεφάλαια για τη λειτουργία αυτών των πανεπιστημίων. Ποιος, όμως, διαθέτει τα κεφάλαιά του, χωρίς να αποβλέπει στο κέρδος; Ουσιαστικά, λοιπόν, ο Γ. Παπανδρέου προτείνει την πλήρη εμπορευματοποίηση της ανώτατης εκπαίδευσης με την πλαστή κάλυψη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ