Σάββατο 3 Μάρτη 2012 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΑΚΙΝΗΤΑ AE
Θέλουν να μη μείνει σπιθαμή ελεύθερης παραλίας

Μνημόνιο συνεργασίας με το οποίο επεκτείνεται η επιχειρηματική δραστηριότητα στις παραλίες της Βούλας, της Βάρκιζας και της Βουλιαγμένης, συνέταξε η ΕΤΑ και το έστειλε στο δήμο για υπογραφή

Από παλιότερη κινητοποίηση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στην παραλία της Βουλιαγμένης
Από παλιότερη κινητοποίηση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στην παραλία της Βουλιαγμένης
Η διατήρηση και επέκταση της εμπορευματοποίησης του παραλιακού μετώπου του Δήμου Βούλας, Βάρης, Βουλιαγμένης, μεθοδεύεται με μνημόνιο συνεργασίας, το οποίο η Εταιρεία Τουριστικά Ακίνητα ΑΕ θέλει να συνυπογράψει με το Δήμο.

Η ειρωνεία μάλιστα είναι πως ενώ στο προοίμιο του σχεδίου του μνημονίου αναφέρεται πως «η λειτουργία - χρήση των ακτών και η εκμετάλλευση των αναγκών των πολιτών με σκοπό το κέρδος, δε συνάδουν με το χαρακτήρα και το σκοπό που πρέπει να υπηρετούν οι ακτές», όμως, στη συνέχεια, η συμφωνία προβλέπει τους όρους ενός αισχρού παζαριού εμπορευματοποίησης των συγκεκριμένων ακτών από τους δύο φορείς, που αποκλείει την ελεύθερη πρόσβαση του λαού χωρίς να πληρώνει χαράτσια!

Ειδικότερα, το μνημόνιο που ο «Ριζοσπάστης» έχει στη διάθεσή του, όσον αφορά τις οργανωμένες ακτές προβλέπει ότι:

    «Τη διοίκηση - διαχείριση και αποκλειστική εκμετάλλευση των οργανωμένων ακτών (πλαζ) Α και Β Βούλας, Βουλιαγμένης και Βάρκιζας εξακολουθεί να έχει αποκλειστικά η ΕΤΑ και τα επιχειρηματικά σχήματα που έχουν προκύψει ή θα προκύψουν στο μέλλον ως μισθωτές της εκάστοτε ακτής από την ΕΤΑ ΑΕ». Δηλαδή, επιχειρείται να διαιωνιστεί το καθεστώς της εμπορευματοποίησης των ακτών αυτών για πάντα. Και μάλιστα, όπως αναφέρεται στη συνέχεια, οποιαδήποτε «αναβάθμιση των ακτών, θα αφορά αποκλειστικά σε έργα εκσυγχρονισμού των υπαρχουσών εγκαταστάσεων και διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου»! Θυμίζουμε ότι οι δύο συγκεκριμένες παραλίες έχουν παραχωρηθεί σε επιχειρηματικά σχήματα και το καλοκαίρι οι εργαζόμενοι με τις οικογένειές τους από πολλές περιοχές του Λεκανοπεδίου που πηγαίνουν για να κάνουν ένα μπάνιο θέλουν ένα και δύο μεροκάματα! Συνολικά μαζί με το εισιτήριο, ένα αναψυκτικό, ένα μπουκαλάκι νερό και ένα τοστ πρέπει να πληρώσει κάποιος πάνω από 15 ευρώ.

Αφού, λοιπόν, κατοχυρώνονται τα επιχειρηματικά συμφέροντα που εκμεταλλεύονται τις πλαζ αυτές, στη συνέχεια γίνονται οι εξής δήθεν παραχωρήσεις στο Δήμο:

  • Το τμήμα της παραλίας ανατολικά της οργανωμένης ακτής της Βάρκιζας και επίσης και το δυτικά της οργανωμένης ακτής τμήμα της παραλίας της ΕΤΑ. Ομως, για τις παραχωρήσεις αυτές η ΕΤΑ ζητά το 20% του συνόλου των εσόδων! Δηλαδή, ο Δήμος υποχρεώνεται να δώσει την εκμετάλλευση και των ακτών αυτών σε διάφορους επιχειρηματίες ή να αναπτυχθούν επιχειρηματικές δραστηριότητες που θα αποφέρουν έσοδα στο δήμο. Μάλιστα, ειδικά για το προς αξιοποίηση τμήμα που βρίσκεται ανατολικά της οργανωμένης ακτής, ο Δήμος θα πρέπει να επικαιροποιήσει τη μελέτη αξιοποίησης πληρώνοντας 15.000 ευρώ...
  • Προβλέπεται συνεκμετάλλευση του τμήματος δυτικά της οργανωμένης ακτής (πλαζ) Α' Βούλας κάμπινγκ, που υποτίθεται ότι θα χρησιμοποιηθεί ως ελεύθερη ακτή. Παρ' όλα αυτά, όμως, προβλέπεται «η ανάπλασή της με την υπαγωγή της σε ευρωπαϊκά προγράμματα», ενώ «θα τύχει της συλλειτουργίας και συνεκμεταλλεύσεως από τους δύο φορείς με ευθύνη της ΕΤΑ».

Δηλαδή, και το τμήμα αυτό μένει ανοιχτό στην εμπορευματοποίηση και σε κάθε είδους επιχειρηματική εκμετάλλευση. Μάλιστα, όπως προστίθεται, «καμία επιχειρηματική δραστηριότητα δεν θα αναπτυχθεί στο χώρο, χωρίς προηγούμενο έλεγχο προδιαγραφών ποιότητας, ρύπανσης, ηχορύπανσης, προστασίας του περιβάλλοντος και αισθητικής»!

Ακόμα, περιλαμβάνεται και ο όρος σύμφωνα με τον οποίο ο Δήμος έναντι της παραχώρησης των τμημάτων της παραλίας που προαναφέραμε, παραιτείται των υφιστάμενων και μελλουσών απαιτήσεων για τέλη καθαριότητας «προκειμένου να εξυπηρετήσει την ΕΤΑ σχετικά με τις δραστηριότητές της στην οργανωμένη ακτή Βουλιαγμένης»! Δηλαδή, να διευκολύνει την κερδοφορία των επιχειρηματιών στους οποίους μισθώνει η ΕΤΑ την ακτή, απαλλάσσοντάς τους ακόμη και από τα τέλη καθαριότητας, που πληρώνουν όλες οι λαϊκές οικογένειες...

Τεράστια ευθύνη για τη συγκεκριμένη κατάσταση έχουν διαχρονικά και οι διοικήσεις των δήμων Βούλας, Βάρης και Βουλιαγμένης, αφού έχουν υπογράψει μνημόνια συνεργασίας με την ΕΤΑ ή έχουν συμφωνήσει με την εμπορευματοποίηση των παραλιών σε βάρος των συμφερόντων των εργατικών λαϊκών οικογενειών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ