Σάββατο 3 Μάρτη 2012 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Να ακυρωθεί η απόφαση για μεταφορά λυμάτων στην Ψυττάλεια

Να ακυρωθεί η απόφαση της ΕΥΔΑΠ για τη μεταφορά των λυμάτων της Ανατολικής Αττικής στο ΚΕΛ Ψυττάλειας, ζητά το ΚΚΕ με Ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές του Κόμματος Βέρα Νικολαΐδου, Διαμάντω Μανωλάκου, Γιάννης Γκιόκας και Γιάννης Πρωτούλης και απευθύνεται προς τους υπουργούς Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Εσωτερικών, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Το κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

«Ενα ακόμη περιβαλλοντικό έγκλημα σε βάρος της ήδη επιβαρυμένης περιοχής του Δυτικού Πειραιά και των κατοίκων της δημιουργεί η αιφνιδιαστική απόφαση της ΕΥΔΑΠ για τη μεταφορά των λυμάτων της Ανατολικής Αττικής στο ΚΕΛ της Ψυττάλειας.

Αυτό έχει προκαλέσει αναστάτωση στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά, γιατί, για άλλη μια φορά, έρχονται αντιμέτωποι με την πολιτική που υποβαθμίζει το περιβάλλον και δε λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες για την προστασία του.

Η αυθαίρετη αυτή απόφαση της ΕΥΔΑΠ για τη μεταφορά των λυμάτων της Ανατολικής Αττικής στο ΚΕΛ Ψυττάλειας έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη διυπουργική απόφαση του Οκτώβρη, η οποία προέβλεπε τη δημιουργία Κέντρου Λυμάτων στη Γερακίνα των Μεσογείων, καθώς και με την εκτίμηση του ίδιου του ΔΣ της ΕΥΔΑΠ ότι η λύση της κατασκευής ΚΕΛ στην Π. Φώκαια είναι περιβαλλοντικά ορθότερη, λόγω της δυνατότητας μελλοντικής επαναχρησιμοποίησης των επεξεργασμένων υγρών αποβλήτων και τις μικρότερες λειτουργικές ενεργειακές απαιτήσεις.

Ως γνωστό στο ΚΕΛ της Ψυττάλειας τα ρυπαντικά φορτία εισόδου, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΥΔΑΠ, κυμαίνονται μεταξύ 89% και 103% των ορίων για τα οποία σχεδιάστηκαν και αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα για τη διάθεση της ήδη παραγόμενης λυματολάσπης, με τις ανάλογες δυσμενείς επιπτώσεις στο περιβάλλον.

Η απόφαση της ΕΥΔΑΠ έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τον αρχικό σχεδιασμό που προβλέπει ότι η λειτουργία του ΚΕΛ Ψυττάλειας καλύπτει τις ανάγκες του λεκανοπεδίου και όχι της Ανατολικής Αττικής. Επίσης, δε λαμβάνει υπόψη ότι πληθυσμιακά η Ανατολική Αττική αναπτύσσεται ραγδαία και οι προδιαγραφές δυναμικότητας λειτουργίας του ΚΕΛ Ψυττάλειας, το οποίο λειτουργεί οριακά, δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε επιπλέον ρυπαντικά φορτία.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. υπουργοί τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση ώστε:

α) Να ακυρωθεί η απόφαση της ΕΥΔΑΠ που θα έχει σαν συνέπεια την επιπλέον περιβαλλοντική επιβάρυνση της περιοχής του Δυτικού Πειραιά.

β) Να υπάρξει ένας συνολικός περιφερειακός σχεδιασμός για την κάλυψη των αναγκών επεξεργασίας των λυμάτων που θα λαμβάνει υπόψη την προστασία του περιβάλλοντος αλλά και τις αυξανόμενες ανάγκες από τη ραγδαία αύξηση του πληθυσμού στην Ανατολική Αττική.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ