Τετάρτη 7 Μάρτη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΜΠΟΡΙΟΥ
Μέτρα στήριξης των χονδρεμπόρων

Πρωτοφανείς μεθοδεύσεις της κυβέρνησης του μαύρου μετώπου

Με προκλητικές κινήσεις εντυπώσεων επιχειρεί η κυβέρνηση να απαντήσει στο λαϊκό αίτημα για μείωση των τιμών των οπωροκηπευτικών. Ετσι, την ώρα που επιβεβαιώνεται ότι το λεγόμενο «κίνημα της πατάτας» αποτελεί αποσπασματική και περιστασιακή κίνηση που σε καμία περίπτωση δεν αντιμετωπίζει την ανάγκη των παραγωγών και των λαϊκών στρωμάτων για πραγματική προστασία των εισοδημάτων τους και δεν μπορεί να έχει καμία γενικευμένη και αποτελεσματική εφαρμογή σ' αυτήν την κατεύθυνση, η Γενική Γραμματεία Εμπορίου έσπευσε χτες να «απαντήσει» με ανακοινώσεις περί «ανοίγματος» της Κεντρικής Αγοράς της Αθήνας στους συνεταιρισμούς και με τη διάθεση προϊόντων από τις κεντρικές αγορές στους καταναλωτές σε τιμές και ποσότητες χονδρικής.

Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση αποφάσισε μια έναν αντιπερισπασμό να στηρίξει τους χονδρέμπορους, ανακοινώνοντας χτες ότι οι καταναλωτές μπορούν να προμηθεύονται σε συσκευασίες και σε ποσότητες χονδρικής, αγροτικά προϊόντα από την Κεντρική Αγορά της Αθήνας και ότι την ίδια στιγμή επιχειρεί να μειώσει το κόστος της διαμόρφωσης των τιμών μειώνοντας κατά 17% τα ενοίκια στην Κεντρική Αγορά και «ανοίγοντας» την αγορά στους συνεταιρισμούς παραγωγών, ώστε να μπορούν και αυτοί να πουλάνε προς καταναλωτές απευθείας τα προϊόντα τους.

Την ίδια στιγμή, επιχειρώντας να υποβαθμίσουν την καθοριστική ληστρική δράση των μονοπωλίων λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων, της τιμής του πετρελαίου και της δράσης των κυκλωμάτων του χονδρεμπορίου στη συμπίεση του αγροτικού εισοδήματος από τη μια και στη διαμόρφωση της κερδοσκοπικής ακρίβειας για τους εργαζόμενους από την άλλη, η ηγεσία της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου μαζί με τη διοίκηση της Κεντρικής Αγοράς της Αθήνας προσπάθησε να μεταθέσει το πρόβλημα της ακρίβειας στο κόστος της φορτοεκφόρτωσης των προϊόντων.

Αποκαλυπτικός ήταν ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Παραγωγών Πωλητών Λαϊκών Αγορών Π. Μόσχος, ο οποίος παραδέχτηκε ότι το λεγόμενο κίνημα της πατάτας είναι κάτι που «δεν μπορεί να έχει μέλλον και έκταση» στο βαθμό που παραμένει στο απυρόβλητο το κόστος παραγωγής που ελέγχεται από τα μονοπώλια. «Αν δεν πέσει το κόστος δεν γίνεται τίποτα», είπε χαρακτηριστικά, εξηγώντας ότι στην προκειμένη περίπτωση κάποιοι αξιοποίησαν το αδιέξοδο των παραγωγών της Δράμας που προκειμένου να τους μείνει αδιάθετο το προϊόν προτίμησαν να το διαθέσουν στα 25 λεπτά.

Αξιοσημείωτο είναι ότι δηλώνοντας τις προθέσεις της κυβέρνησης ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου εξάντλησε την κυβερνητική παρέμβαση στην «ενίσχυση του ανταγωνισμού και της πληροφόρησης μεταξύ των παικτών» δηλώνοντας αδυναμία παρέμβασης στις τιμές των καυσίμων και των πρώτων υλών που διακινούν τα πολυεθνικά μονοπώλια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ