Παρασκευή 9 Μάρτη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Υποβιβάζονται κι άλλο οι εκτιμήσεις για ανάκαμψη

Οι προβλέψεις της ΕΚΤ επαληθεύουν το μεγάλο βάθος της καπιταλιστικής κρίσης

Οι αστοί ομολογούν το βάθος της κρίσης, που ενισχύει την αδυναμία τους να τη διαχειριστούν ελεγχόμενα προς όφελός τους
Οι αστοί ομολογούν το βάθος της κρίσης, που ενισχύει την αδυναμία τους να τη διαχειριστούν ελεγχόμενα προς όφελός τους
Σε νέα αναθεώρηση προς τα κάτω των προβλέψεών της για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη, προχώρησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), ενώ προειδοποίησε ότι η αναιμική αυτή ανάπτυξη είναι «πάντοτε ευάλωτη σε πτωτικούς κινδύνους». Σύμφωνα με ανακοίνωση του προέδρου της ΕΚΤ Μ. Ντράγκι, η Τράπεζα υπολογίζει πλέον μία υποχώρηση 0,1% του ΑΕΠ της ευρωζώνης το 2012, έναντι ανάπτυξης 0,3%, που προβλεπόταν έως τώρα. Απαισιόδοξη είναι η ΕΚΤ και για το 2013, καθώς υπολογίζει πως η ανάπτυξη θα κινηθεί στο 1,1%.

Ενδεικτική εξάλλου της ενιαίας προπαγάνδας με την οποία οι καπιταλιστικές κυβερνήσεις στην ΕΕ επιχειρούν να νομιμοποιήσουν τα βάρβαρα μέτρα, εντός και εκτός μνημονίου, είναι τα όσα επικαλείται η ισπανική κυβέρνηση για τη «μεταρρύθμιση στον εργασιακό τομέα», που ενέκρινε προχτές το Κοινοβούλιο. Η αντιδραστική μεταρρύθμιση μεταξύ άλλων καταργεί τις αποζημιώσεις για τις απολύσεις, μειώνει τον αριθμό των ημερών για την αποζημίωση απόλυσης στις 33 ανά έτος εργασίας, και σε 20 ημέρες (από 45) το όριο των απολύσεων για να μειωθεί το «κόστος» για τα μονοπώλια.

Ταυτόχρονα, καθιερώνει ειδικού τύπου συμβάσεις εργασίας για τους νέους, δηλαδή ευέλικτες συμβάσεις μερικής απασχόλησης, κ.ο.κ. Η κυβέρνηση ισχυρίζεται αισχρά ότι η «μεταρρύθμιση» θα λειτουργήσει ως κίνητρο για προσλήψεις (η ανεργία φτάνει το 23%) και θα μειώσει τον αριθμό των συμβολαίων προσωρινής εργασίας (!) που ανέρχονται στο ένα τέταρτο των συνολικών συμβάσεων.

Χτες έγινε γνωστό ότι το ΔΣ του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα αποφασίσει την επόμενη Πέμπτη, 15 του μήνα, το ύψος του χρηματικού ποσού με το οποίο θα συμμετάσχει στη νέα δανειακή συμφωνία με την Ελλάδα. Σε ερώτηση για την πιθανότητα να μην εφαρμοστεί το πρόγραμμα μετά τις βουλευτικές εκλογές, ο εκπρόσωπος του Ταμείου ανέφερε ότι το ΔΝΤ διαπιστώνει πως υπάρχει υψηλός βαθμός «πολιτικής συναίνεσης» και πως έχει λάβει γραπτές δεσμεύσεις ότι θα συνεχιστεί η εφαρμογή του προγράμματος και μετά τις εκλογές.

Η Ελλάδα θα χρειασθεί πρόσθετη ελάφρυνση του χρέους της μέσα στο επόμενο έτος, ακόμη και μετά το «κούρεμα» των ομολόγων των ιδιωτών πιστωτών της (PSI), δήλωσε τέλος ο οικονομικός σύμβουλος της γερμανικής κυβέρνησης Π. Μπόφινγκερ στην τηλεόραση του «Bloomberg».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ