Σάββατο 10 Μάρτη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ»
Με λεφτά των ασφαλισμένων θα συνεχιστεί το πρόγραμμα

Θετική κρίνει αυτή την εξέλιξη η Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδος

Μετά τις άγριες περικοπές σε μισθούς, συντάξεις, επιδόματα, το ξεζούμισμα των ασφαλιστικών ταμείων, η κυβέρνηση έχει αποφασίσει οι εργαζόμενοι να πληρώσουν μέσω αυτής της νέας εισφοράς, και για το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι».

Ειδικότερα, όπως προβλέπει σχετική τροπολογία που κατατέθηκε στις 24 Φλεβάρη στον έναν από τους δύο εφαρμοστικούς νόμους: το πρόγραμμα που πλέον θα ονομάζεται «Πρόγραμμα κατ' οίκον φροντίδας Συνταξιούχων», θα χρηματοδοτείται από το 2015 από τις ασφαλιστικές εισφορές που επιβάλλονται για αυτό το λόγο και η παρακράτησή τους θα ξεκινήσει από το Σεπτέμβρη του 2012.

Συγκεκριμένα, αναφέρει:

«Από 1.9.2012 θεσμοθετείται ειδική εισφορά ασφαλισμένων σε φορείς κύριας ασφάλισης αρμοδιότητας (...) για τη χρηματοδότηση της παροχής κατ' οίκον φροντίδας των ασφαλισμένων που θα συνταξιοδοτηθούν μετά την 1.1.2015 και πληρούν τις προϋποθέσεις λήψης των σχετικών παροχών».

Το παραπάνω έκρινε θετικό χθες, το ΔΣ της Κεντρικής Ενωσης Δημών Ελλάδας (ΚΕΔΕ). Την επιβάρυνση δηλαδή των λαϊκών οικογενειών με ένα ακόμα βραχνά. Θυμίζουμε ότι μέχρι τώρα το Βοήθεια στο Σπίτι ήταν ένα συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα από την ΕΕ και τον κρατικό προϋπολογισμό. Η ΚΕΔΕ έκρινε ότι ικανοποιείται το χρόνιο αίτημά της για συμβολή των ασφαλιστικών ταμείων στη χρηματοδότηση του προγράμματος, συναινώντας παράλληλα και στη δυνατότητα που προβλέπεται, την φροντίδα των ηλικιωμένων να αναλαμβάνουν -και να πληρώνονται γι' αυτό από τον πενιχρό μισθό των εργαζομένων- Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και ιδιωτικές επιχειρήσεις. Εξέφρασε δε, τις επιφυλάξεις της για την τύχη των περίπου 3.500 εργαζομένων στο Βοήθεια στο Σπίτι θέτοντας ως... στόχο να παραμείνουν όσο γίνονται περισσότεροι.

Συγκεκριμένα όπως ειπώθηκε, για να παραμείνουν οι εργαζόμενοι στη δουλειά τους μετά τα τέλη Ιούνη, θα πρέπει ή να υπάρξει συγχρηματοδότηση του «Βοήθεια στο Σπίτι» από ευρωπαϊκούς πόρους ή σχετική νομοθετική ρύθμιση. Στην κατεύθυνση αυτή, η ΚΕΔΕ, θα επιδιώξει επαφές με το υπουργείο Εργασίας με πρόθεση το νέο έτος «να παραμείνει ένα μεγάλο κομμάτι των εργαζομένων», όπως είπε ο πρόεδρός της, Κ. Ασκούνης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ