Τετάρτη 14 Μάρτη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για τη σφαγή των αμάχων

Από χτεσινή αντικατοχική διαδήλωση στην Κανταχάρ
Από χτεσινή αντικατοχική διαδήλωση στην Κανταχάρ
ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Στον αντίκτυπο της δολοφονικής επίθεσης Αμερικανού κατοχικού στρατιώτη εναντίον αμάχων, στην Κανταχάρ, που οδήγησε στο θάνατο 16 ανθρώπους στην πλειοψηφία τους παιδιά, ζει το Αφγανιστάν. Χτες κυβερνητική αντιπροσωπεία που διορίστηκε από τον εγκάθετο πρόεδρο Χαμίντ Καρζάι, προκειμένου να ερευνήσει το περιστατικό, με κύριο στόχο να κατευνάσει τις αντιδράσεις, επιχείρησε να επισκεφθεί την περιοχή που πραγματοποιήθηκαν οι δολοφονίες, με αποτέλεσμα να δεχτεί επίθεση από ενόπλους, στην οποία απάντησαν οι κυβερνητικές δυνάμεις.

Οι ΗΠΑ από την πλευρά τους προσπαθούν να κατευνάσουν τα πνεύματα, καθώς σύμφωνα με δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Αμυνας, Λίον Πανέτα, ο Αμερικανός στρατιώτης που εκτέλεσε τους 16 αμάχους ενδέχεται να καταδικαστεί σε θάνατο καθώς θα διωχθεί βάσει του στρατιωτικού δικαίου των ΗΠΑ, στο οποίο προβλέπεται η επιβολή θανατικής ποινής σε τέτοιες περιπτώσεις. Στόχος η διάσωση των συμφερόντων των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, με δεδομένο ότι η Ουάσιγκτον προσπαθεί να εξασφαλίσει την επ' αόριστον παρουσία της στη χώρα και μετά την δήθεν αποχώρηση των κατοχικών δυνάμεων που προγραμματίζεται το 2014.

Στο ίδιο πλαίσιο ο Λ. Πανέτα επιχείρησε να υποβαθμίσει το περιστατικό, υποστηρίζοντας ότι «ο πόλεμος είναι κόλαση. Αυτού του είδους τα συμβάντα και τα περιστατικά θα συμβαίνουν, συνέβησαν σε κάθε πόλεμο. Είναι τρομερά γεγονότα. Αυτό δεν είναι το πρώτο τέτοιο γεγονός και πιθανώς δεν θα είναι το τελευταίο», ισχυριζόμενος ωστόσο ότι «δεν μπορούμε να επιτρέψουμε αυτά τα γεγονότα να υποσκάψουν τη στρατηγική μας ή την αποστολή που έχουμε αναλάβει».

Την ίδια στιγμή οι Ταλιμπάν ορκίζονται εκδίκηση και απειλούν με αποκεφαλισμούς Αμερικανών κατοχικών στρατιωτών σε αντίποινα, σύμφωνα με δήλωση του εκπροσώπου των Ταλιμπάν Ζαμπιχουλάχ Μουτζάχιντ σε ηλεκτρονικό του μήνυμα.

Το περιστατικό έγινε αφορμή για νέες αντιαμερικανικές διαδηλώσεις στο Αφγανιστάν, ενώ παρά τις δηλώσεις των Αμερικανών αξιωματούχων που προσπαθούν να πείσουν ότι οι δολοφονίες αμάχων, τα «λάθη» των κατοχικών δυνάμεων, που επίσης έχουν θύματα αμάχους και μία σειρά άλλων γεγονότων δεν αντικατοπτρίζουν δήθεν το χαρακτήρα της κατοχής, οι Αφγανοί όλο και περισσότερο θεωρούν ότι η δυτική παρουσία στο Αφγανιστάν παρατείνει τον πόλεμο, προκαλώντας πόνο και αιματοχυσία. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο Αφγανιστάν δεν υπάρχει δικαιοσύνη, το 30% του πληθυσμού υποφέρει από υποσιτισμό, ενώ σύμφωνα με τους Αφγανούς υπεύθυνη δεν είναι μόνο η κατοχή, αλλά και ο Χ. Καρζάι.

Παράλληλα σε έρευνα στο Ηνωμένο Βασίλειο το 55% των Βρετανών θεωρούν ότι ο πόλεμος στο Αφγανιστάν δεν κερδίζεται και επιθυμούν την άμεση απόσυρση των βρετανικών κατοχικών στρατευμάτων.

Πέρα από το Αφγανιστάν, οι αμερικανικές κατοχικές επιθέσεις συνεχίζονται και στο Πακιστάν, όπου αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος σε χτεσινές επιθέσεις σκότωσε περισσότερους από 15 ανθρώπους στο Νότιο Ουαζιριστάν, υποστηρίζοντας ότι επρόκειτο για «αντάρτες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ