Τετάρτη 14 Μάρτη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΡΓΙΣΤΑΝ - ΗΠΑ
Συνομιλίες για διατήρηση της στρατιωτικής βάσης

ΜΠΙΣΚΕΚ.--

Στο Κιργιστάν έφθασε χτες ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Λέον Πανέτα για συνομιλίες σχετικά με τη στρατιωτική συνεργασία των δύο χωρών, αλλά πρωτίστως για τη διατήρηση της λειτουργίας της αμερικανικής αεροπορικής βάσης και μετά το 2014, οπότε και λήγει συγκεκριμένη σύμβαση. Στις αρχές του Μάρτη ο πρόεδρος του Κιργιστάν Αλμαζμπέκ Αταμπάγιεφ είχε δηλώσει ότι από το 2014 στο έδαφος του Κιργιστάν δεν θα υπάρξουν στρατιωτικές εγκαταστάσεις των ΗΠΑ.

Σημειώνεται πως στο Κιργιστάν λειτουργούν μια ρωσική στρατιωτική βάση και αυτή των ΗΠΑ που αποτελεί βασικό μεταφορικό κόμβο ανεφοδιασμού των στρατευμάτων του ΝΑΤΟ για τη συνέχιση της κατοχής του Αφγανιστάν. Το 2009 οι ΗΠΑ κατάφεραν να ανανεώσουν τη συμφωνία ενοικίασης της βάσης με αντάλλαγμα την πληρωμή 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως.

Χτες το απόγευμα ο Πανέτα συναντήθηκε με αξιωματούχους της χώρας, ανάμεσα στους οποίους και τον υπουργό Αμυνας Τααλαϊμπέκ Ομουραλίγιεφ και τον γραμματέα του Συμβουλίου Αμυνας Μπουσουρμανκούλ Ταμπαλντίεφ. Ο τελευταίος υπογράμμισε πως μετά το 2014 «δεν θα υπάρξει στρατιωτική αποστολή».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ