Τετάρτη 14 Μάρτη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Εντείνονται οι ιμπεριαλιστικές πιέσεις

ΑΓΚΥΡΑ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Τις απαντήσεις της ηγεσίας Ασαντ στις «συγκεκριμένες προτάσεις» που κατέθεσε εκ μέρους του ΟΗΕ ανέμενε ο ειδικός απεσταλμένος του Οργανισμού, προκειμένου να εκθέσει τις απόψεις του στον ΓΓ, Μπαν Κι Μουν και στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Ο Κόφι Ανάν δήλωσε, από την Τουρκία όπου βρίσκεται, ότι το χρονικό περιθώριο που έχει δοθεί στον Ασαντ ήταν οι πρώτες πρωινές ώρες σήμερα και διευκρίνισε ότι η αναγγελία διεξαγωγής βουλευτικών εκλογών, στις 7 Μάη, στην οποία προχώρησε, χτες, το συριακό καθεστώς (και χαρακτηρίστηκε «βλακώδης» από τις ΗΠΑ) δεν αποτελεί απάντηση. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, οι προτάσεις Ανάν αφορούν σε τρόπους άμεσης εφαρμογής εκεχειρίας, χορήγησης ανθρωπιστικής βοήθειας και σε δεύτερο επίπεδο έναρξης πολιτικού διαλόγου.

Στην «αιχμή του δόρατος» η Τουρκία

Ο Ανάν, στην Αγκυρα, συναντήθηκε με το Εθνικό Συριακό Συμβούλιο, που αντιπροσωπεύει σε μεγάλο βαθμό δυνάμεις προσκείμενες στους ισλαμιστές «Αδελφούς Μουσουλμάνους» (ο επικεφαλής του οποίου επέμεινε ότι υπάρχουν χώρες που έχουν δεσμευτεί να δώσουν όπλα στην αντιπολίτευση και αν δεν αποδώσει η προσπάθεια Ανάν θα πρέπει αυτό να γίνει), και με τον Τούρκο πρωθυπουργό. Ο Τ. Ερντογάν επιβεβαίωσε τις πληροφορίες ότι θα πραγματοποιηθεί στην Κωνσταντινούπολη η επόμενη σύνοδος των «Φίλων της Συρίας» (2 Απρίλη), της ομάδας αυτής χωρών και οργανισμών που έστησε, κυρίως, η αμερικανική διπλωματία με στόχο να υπάρχει διπλωματική «διεθνής» κάλυψη στις όποιες μορφές ιμπεριαλιστικής παρέμβασης αποφασιστούν στη Συρία, με πρότυπο την ανάλογη δραστηριότητα των «Φίλων της Λιβύης».

Τις διπλωματικές τους επαφές και παρεμβάσεις για το ζήτημα της Συρίας συνεχίζουν και οι Ρωσία και Κίνα. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σ. Λαβρόφ, επανέλαβε ότι η χώρα του τάσσεται υπέρ της άμεσης εκεχειρίας και του τερματισμού της βίας, διευκρινίζοντας ότι «αυτό θα πρέπει να εφαρμοστεί εκατέρωθεν και ταυτόχρονα, γιατί αν δεν γίνει αυτό, τότε η εφαρμογή εκεχειρίας δεν είναι ρεαλιστική». Ο νέος Κινέζος απεσταλμένος, Ζανγκ Μινγκ, είχε συναντήσεις στο Κάιρο με εκπροσώπους του Αραβικού Συνδέσμου και τον γγ του Οργανισμού και δήλωσε μετά ότι «οι κινεζικές θέσεις για αποκλιμάκωση βρίσκονται σε σύμπνοια με αυτές των Αράβων».

Οι ένοπλες συγκρούσεις συνεχίζονται στο συριακό έδαφος, όπου χτες 12 μέλη των συριακών δυνάμεων ασφαλείας σκοτώθηκαν σε ενέδρα ενόπλων στην Ντεράα στο νότο. Ο γγ του Αραβικού Συνδέσμου ζήτησε να διεξαχθεί ανεξάρτητη διεθνής έρευνα για τις συνθήκες δολοφονίας αμάχων στη Χομς, μιλώντας για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, των οποίων οι δράστες θα πρέπει να εντοπιστούν. Η Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες ανακοίνωσε ότι αρχίζει, ήδη, την παροχή βοήθειας στους τουλάχιστον 30.000 Σύρους πρόσφυγες που βρίσκονται σε γειτονικές χώρες, ενώ ανθρωπιστικές οργανώσεις καταγγέλλουν ότι ο συριακός στρατός ναρκοθετεί τα σύνορα με Λίβανο, Τουρκία και Ιορδανία θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή αμάχων που αναζητούν καταφύγιο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ