Τετάρτη 14 Μάρτη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Στο τραπέζι οι ιμπεριαλιστικοί τους σχεδιασμοί και στόχοι

Τριήμερη επίσκεψη του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον στις ΗΠΑ

OYΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

«Περήφανοι» δηλώνουν ότι αισθάνονται «για τις προόδους που έχουν σημειωθεί στο Αφγανιστάν» ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον σε κοινό τους άρθρο στην «Washington Post», ανήμερα της έναρξης της τριήμερης επίσκεψης Κάμερον στις ΗΠΑ και την επομένη της σφαγής των 16 Αφγανών.

Στην ατζέντα των συζητήσεων βρίσκεται η επικείμενη Σύνοδος της λυκοσυμμαχίας του ΝΑΤΟ στο Σικάγο στις 18 και 19 Μάη. Μία Σύνοδος όπου θα τεθούν επί τάπητος οι νέοι ιμπεριαλιστικοί προσανατολισμοί, ειδικά υπό το σκεπτικό ότι οι ΗΠΑ έχουν επικεντρωθεί πλέον στην ευρύτερη περιοχή της Ασίας, περιλαμβανομένης και της Μέσης Ανατολής και του Ειρηνικού, που σημαίνει και την αλλαγή της πολιτικής της έναντι της Ευρώπης. Η ειδική σχέση Βρετανίας και ΗΠΑ προβάλλεται στο κοινό άρθρο, τονίζοντας ότι «ο κόσμος βασίζεται στη συμμαχία μας» η οποία είναι μία «συνεργασία της καρδιάς, που δεσμεύεται από την ιστορία, τις παραδόσεις και τις αξίες που μοιραζόμαστε».

Στην κορυφή της ατζέντας των σημερινών επίσημων συνομιλιών των δύο ηγετών την Τετάρτη θα βρεθεί το Αφγανιστάν και τα επόμενα βήματα όπου θα συζητηθούν και τα σχέδια για να αναλάβουν Ουάσιγκτον και Λονδίνο συμβουλευτικό ρόλο, προκειμένου να αναλάβουν οι Αφγανοί την ευθύνη για την ασφάλεια το 2014.

Παράλληλα, οι δύο ηγέτες θα εξετάσουν το θέμα της Συρίας, ενώ εκ προοιμίου καταδίκασαν την «τρομακτική βία του συριακού καθεστώτος κατά αθώων πολιτών» και υποσχέθηκαν να συνεχίσουν να σφίγγουν τον κλοιό γύρω από τον Μπασάρ Αλ-Ασαντ και τους συνεργάτες του.

Επίσης, Ομπάμα και Κάμερον θα συζητήσουν για τα επόμενα βήματα που πρέπει να ληφθούν σε σχέση με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, όπου τονίζουν ότι υπάρχει χρόνος για διπλωματική λύση, αλλά σύμφωνα με τις πληροφορίες θα εξετάσουν την πιθανότητα το Ισραήλ να επιτεθεί σε πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν. Επίσης το θέμα της παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης θα απασχολήσει τους δύο εκπροσώπους του κεφαλαίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ