Σάββατο 17 Μάρτη 2012 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ
Χρήμα της ΕΕ για ιδεολογική χειραγώγηση

Τη σημασία που δίνει το κεφάλαιο στην ιδεολογική χειραγώγηση μέσω της τέχνης και ειδικά της πιο μαζικής, του κινηματογράφου, αντανακλά η χρηματοδότηση 35 σχεδίων για παραγωγή και διανομή ταινιών με 5 εκ. ευρώ από το πρόγραμμα «MEDIA Mundus».

Πρόκειται για πρόγραμμα «διεθνούς συνεργασίας και ανταλλαγών» της ΕΕ για τον οπτικοακουστικό τομέα, δηλαδή την ενίσχυση της διανομής ευρωπαϊκών ταινιών σε μη ευρωπαϊκές αγορές και αντιστρόφως, δεδομένης της ασφυκτικής πίεσης που ασκούν τα οπτικοακουστικά μονοπώλια των ΗΠΑ στην ΕΕ στην παραγωγή και διανομή. Πιο απλά, το «MEDIA Mundus» είναι ένα χρηματοδοτικό εργαλείο ενίσχυσης του οπτικοακουστικού κεφαλαίου της ΕΕ για ανταγωνισμό του με τις ΗΠΑ, σε βάρος φυσικά των εθνικών κινηματογραφιών, των δημιουργών και των αναγκών των λαών για ουσιαστικό κινηματογράφο.

Η αρμόδια Επίτροπος, Ανδρούλλα Βασιλείου, είπε ότι «όλοι θέλουμε να βλέπουμε καλές ταινίες στον κινηματογράφο και στην τηλεόραση. Το MEDIA Mundus - η διεθνής έκδοση του επιτυχημένου μας προγράμματος MEDIA - ενθαρρύνει τις διεθνείς συμπαραγωγές, τονώνει τη διανομή ταινιών σε παγκόσμιο επίπεδο και κάνει πιο ανταγωνιστικό τον οπτικοακουστικό τομέα. Το σκεπτικό είναι να δοθεί στο κοινό μεγαλύτερο εύρος επιλογής και η δυνατότητα να δει ταινίες που παράγονται σ' ολόκληρο τον κόσμο».

Βέβαια, ως «καλή ταινία» η ΕΕ θεωρεί ό,τι αναπαράγει τα αντιδραστικά ιδεολογήματά της, το ξαναγράψιμο της Ιστορίας (με ισχυρές δόσεις αντικομμουνισμού και αντισοβιετισμού) και τις «αξίες» της «αγοράς».

Τα 35 έργα που θα συγχρηματοδοτηθούν είναι τα εξής: «IPEDA MUNDUS» (διευκολύνει την κυκλοφορία ευρωπαϊκών ταινιών σε πολύ γνωστές διαδικτυακές πλατφόρμες προβολής βίντεο στις ΗΠΑ και τον Καναδά), «EYE ON FILMS» (διεθνές δίκτυο διανομέων και φεστιβάλ, με σκοπό τη διανομή των πρώτων ταινιών νέων σκηνοθετών σε περισσότερες από 20 χώρες) και «DOCSTORIES». Το τελευταίο προβάλλεται ως «ένα επιμορφωτικό εργαστήριο που αποσκοπεί στην ανάπτυξη δημιουργικών έργων παραγωγής ντοκιμαντέρ και καινοτόμων προγραμμάτων τεκμηρίωσης στην περιοχή του Ευξείνου Πόντου (Ρωσία, Τουρκία, Ουκρανία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Λευκορωσία, Αζερμπαϊτζάν, Γεωργία, Μολδαβία, Αρμενία). Το «Docstories» θα δημιουργήσει, επίσης, ένα δίκτυο ενθάρρυνσης της κυκλοφορίας ντοκιμαντέρ και ανταλλαγής «βέλτιστων πρακτικών». Δεν χρειάζεται νομίζουμε «μαντικές» ικανότητες για το τι ντοκιμαντέρ θα χρηματοδοτήσει η ΕΕ στις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες και άλλες πρώην σοσιαλιστικές χώρες.

Τα 5 εκ. ευρώ είναι ένα μικρό μέρος από το συνολικό ποσό που θα «ρίξει» η ΕΕ στον πολιτιστικό τομέα συνολικά, μέσω του αντιδραστικού προγράμματος «Δημιουργική Ευρώπη», που θα ξεκινήσει το 2014, με ενδεχόμενο χορήγησης ακόμη και 900 εκ. ευρώ! Μόνο ο προϋπολογισμός του προγράμματος «MEDIA Mundus» ανέρχεται σε 15 εκ. ευρώ για τρία χρόνια (2011-13).

Λεφτά, λοιπόν, για τον πολιτισμό υπάρχουν, αλλά μόνο για τον κυρίαρχο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αντιφάσεις και αδιέξοδα (2012-09-09 00:00:00.0)
Ούτε σε βίντεο... (2006-12-01 00:00:00.0)
Προβολές ντοκιμαντέρ (2005-09-16 00:00:00.0)
Ευρω-ενωσιακά προγράμματα χειραγώγησης (2004-08-19 00:00:00.0)
Ολέθρια η καπιταλιστική παλινόρθωση (2003-05-28 00:00:00.0)
Σαν εμπόρευμα αντιμετωπίζεται ο πολιτισμός στην ΕΕ (2000-07-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ