Πέμπτη 29 Μάρτη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΕ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
Πολεοδομία για τουριστικές επενδύσεις - εξπρές

Η κυβέρνηση, προκειμένου να διευκολύνει τις επενδύσεις του μεγάλου κεφαλαίου στον τουριστικό τομέα, καθιερώνει διαδικασίες "μιας στάσης". Ετσι με διάταξη του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Υποδομών, την αρμοδιότητα για την αδειοδότηση όλων των τουριστικών εγκαταστάσεων παύουν να την έχουν οι πολεοδομίες και οι άλλες αρμόδιες υπηρεσίες, καθώς αυτή ανατίθεται αποκλειστικά στο πολεοδομικό γραφείο του ΕΟΤ και ειδικότερα στην Ειδική Υπηρεσία Προώθησης και Αδειοδότησης Τουριστικών Επενδύσεων του ΕΟΤ!

Ειδικότερα, με το άρθρο 149 η Πολεοδομία του ΕΟΤ, που προέβλεπε ο ν. 4002/2011, αποκτά ανεξέλεγκτες αρμοδιότητες, σαν αυτές που έχει αντίστοιχα η περιβόητη Ναοδομία της Εκκλησίας. Ειδικότερα, η υπηρεσία αυτή θα γνωμοδοτεί για την καταλληλότητα γηπέδων και οικοπέδων, προκειμένου να ιδρυθούν και κατασκευαστούν τουριστικά καταλύματα ή άλλες τουριστικές υποδομές, όπως γήπεδα γκολφ, συνεδριακά κέντρα κ.ά. Επίσης, θα έχει την αρμοδιότητα της Πολεοδομίας, αφού αυτή θα ελέγχει τις μελέτες (αρχιτεκτονικές, στατικές, ηλεκτρομηχανολογικές κ.λπ.) και τα υπόλοιπα δικαιολογητικά για την έκδοση της οικοδομικής άδειας και θα χορηγεί τις βεβαιώσεις σύνδεσης με τα δίκτυα κοινής ωφέλειας. Επιπλέον, θα επεξεργάζεται σχέδια γενικών οδηγιών, εγκυκλίων και αποφάσεων για τη διευκόλυνση της αδειοδότησης των τουριστικών εγκαταστάσεων!

Παράλληλα, με το άρθρο 148 του ίδιου νομοσχεδίου, παρέχει νέες δυνατότητες κερδοφορίας στους επενδυτές τουριστικών εγκαταστάσεων σε βάρος του περιβάλλοντος. Ειδικότερα:

  • Επιτρέπεται η ανάπτυξη σύνθετων μεγάλων τουριστικών εγκαταστάσεων, που περιλαμβάνουν και τουριστικές κατοικίες, και σε νησιά με επιφάνεια από 70 έως 200 τετραγωνικά χιλιόμετρα και σε επιφάνεια που θα μπορεί να καταλαμβάνει το 1% της έκτασής τους.
  • Καταργείται ακόμη και η τήρηση απόστασης 50 μέτρων από τη γραμμή του αιγιαλού για την κατασκευή τουριστικών εγκαταστάσεων (παρά τη νομολογία του ΣτΕ που θεωρεί νόμιμη την απόσταση άνω των 100 μέτρων), ώστε να μπορούν να χτιστούν αυτές ακόμη και «πάνω στο κύμα»!
  • Οσον αφορά τις τουριστικές κατοικίες στα σύνθετα τουριστικά συγκροτήματα, προβλέπεται ότι όταν αυτά διαθέτουν γήπεδο γκολφ 18 οπών, τότε θα μπορεί να πουληθεί ή ενοικιαστεί το 75% της συνολικής δομούμενης επιφάνειας, αντί του 20% που πρόβλεπε το ισχύον Χωροταξικό για τον Τουρισμό και 30% που προβλέπει ο νόμος 4002/2011.
  • Με άλλα άρθρα του ίδιου νομοσχεδίου επιτρέπεται η παραχώρηση δημόσιων παραθαλάσσιων εκτάσεων για 99 χρόνια, προκειμένου να κατασκευάσουν τουριστικούς λιμένες (μαρίνες), ενώ θα μπορούν να χτίσουν εγκαταστάσεις ακόμη και πάνω στην ακτογραμμή.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ