Πέμπτη 29 Μάρτη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣτΕ ΓΙΑ ΕΚΤΑΣΕΙΣ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ
Αναγκαστική απαλλοτρίωση ή ανταλλαγή

Το Δημόσιο πρέπει να προχωρήσει σε αναγκαστική απαλλοτρίωση των δασικών εκτάσεων που ανήκουν σε συνεταιρισμούς αλλά επί σχεδόν 40 χρόνια είχε «μπλοκάρει» η αξιοποίησή τους, ή σε ανταλλαγή τους με άλλες ανάλογης αξίας, σύμφωνα με απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας.

Η απόφαση αυτή, βέβαια, αναδεικνύει τις τεράστιες διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ των τελευταίων δεκαετιών, που με την πολιτική τους δεν προστατεύουν δάση και δασικές εκτάσεις, ενώ δεν έχουν καν καταρτίσει τους δασικούς χάρτες και το δασολόγιο, «κλείνοντας το μάτι» στα μέλη δεκάδων οικοδομικών συνεταιρισμών ότι μπορούν να χτίσουν ακόμη και σε δασικές εκτάσεις, για ψηφοθηρικούς λόγους.

Το ΣτΕ σημειώνει ότι σύμφωνα με το άρθρο 24 του Συντάγματος περί προστασίας του περιβάλλοντος δεν επιτρεπόταν η αξιοποίηση των εκτάσεων αυτών. Η άρνηση, όμως, του ελληνικού Δημοσίου έκτοτε να εφαρμόσει τις διατάξεις του νόμου 998/1979, που προβλέπουν ότι τέτοιου είδους εκτάσεις απαλλοτριώνονται αναγκαστικά υπέρ του Δημοσίου ή ανταλλάσσονται με ίσης αξίας δημόσιες εκτάσεις, έφερε σε αδιέξοδο πολλούς ιδιοκτήτες, οι οποίοι αν και κατέβαλαν φόρους μεταβίβασης και ακίνητης περιουσίας δεν είχαν το δικαίωμα ν' αξιοποιήσουν την περιουσία τους. Η απόφαση αποδέχεται εν μέρει την προσφυγή του Οικοδομικού Συνεταιρισμού Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εργατοτεχνιτών Νομού Αττικής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ