Παρασκευή 23 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΛΙΨΙΑΣ
Η ελληνική συμμετοχή

Τις εκδηλώσεις του στα πλαίσια της Διεθνούς Εκθεσης Βιβλίου στη Λιψία (22-25/3) παρουσίασε, σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου και ο διευθυντής του, Χ. Λάζος. Επιδίωξη του ΕΚΕΒΙ είναι οι εκδηλώσεις αυτές να αποτελέσουν την έναρξη αντίστοιχων εκδηλώσεων σε «Σπίτια Λογοτεχνίας» διαφόρων γερμανικών πόλεων στη διάρκεια του έτους, οι οποίες θα κορυφωθούν στη Διεθνή έκθεση Βιβλίου της Φραγκφούρτης, στην οποία η Ελλάδα θα είναι η τιμώμενη χώρα.

Οι εκδηλώσεις του ΕΚΕΒΙ στη Λιψία περιλαμβάνουν: Εκθεση φωτογραφίας με τις 37 φωτογραφίες, βραβευμένες στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό «Αναγνώστες και βιβλία», στον οποίο συμμετείχαν Ελληνες, Γάλλοι και Σουηδοί ερασιτέχνες φωτογράφοι. Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί στο «Σπίτι του Βιβλίου» (1-29/3) και θα συνοδεύεται με τρίγλωσσο κατάλογο (ελληνικά, γαλλικά, σουηδικά, αλλά και στα γερμανικά), με κείμενα των διευθυντών των φορέων που εκπροσώπησαν τις χώρες τους στη διοργάνωση και μελών της κριτικής επιτροπής.

Παράλληλα, το παράρτημα Βερολίνου του Ιδρύματος Ελληνικού Πολιτισμού θα πραγματοποιήσει έκθεση βιβλίου στο «Haus des Buches» (2-29/3), με θέμα «Σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία σε γερμανική μετάφραση». Την έκθεση θα συνοδεύει κατάλογος με τις μεταφράσεις χωρισμένες σε θεματικές κατηγορίες, τους μεταφραστές και τα βιβλία που μεταφράζονται τώρα στα γερμανικά από γερμανικά εκδοτικά, ενόψει της έκθεσης της Φραγκφούρτης.

Επίσης, θα διοργανωθεί διαγωνισμός για τη βράβευση ενός ελληνικού λογοτεχνικού έργου, ανάμεσα σε έργα δώδεκα συγγραφέων, οι οποίοι επιλέχθηκαν με κριτήριο τη βράβευσή τους κατά την τελευταία δεκαετία, είτε με το Κρατικό Βραβείο Πεζογραφίας, είτε με το βραβείο του περιοδικού «Διαβάζω». Επιπλέον, τα βιβλία που θα συμμετάσχουν στο διαγωνισμό δεν πρέπει να έχουν μεταφραστεί στα γερμανικά. Με βάση τα παραπάνω κριτήρια επιλέχτηκαν οι: Νίκη Αναστασέα, Θανάσης Βαλτινός, Γιάννης Κιουρτσάκης, Μένης Κουμανταρέας, Χριστόφορος Μηλιώνης, Ανδρέας Μήτσου, Νίκος Μπακόλας, Δημήτρης Νόλλας, Γιώργος Σκαμπαρδώνης, Φαίδων Ταμβακάκης, Μισέλ Φάις, Ελιάνα Χουρμουζιάδου. Τα αποσπάσματα των διαγωνιζόμενων έργων θα συγκεντρωθούν σε έναν μπλε τόμο και σε μικρό αριθμό αντιτύπων, ενώ η βράβευση θα γίνει στη διάρκεια της έκθεσης της Φραγκφούρτης.

Τέλος, προγραμματίζονται τέσσερις παρουσιάσεις Ελλήνων λογοτεχνών: ποιητική βραδιά με τους Τίτο Πατρίκιο, Κατερίνα Αγγελάκη Ρουκ και Αλέξανδρο Ισαρη (22/3), βραδιά με τους Μένη Κουμανταρέα και Νένη Ευθυμιάδη (23/3), παρουσίαση του Αντώνη Σουρούνη (24/3) και των Νίκου Παναγιωτόπουλου και Αλέξη Σταμάτη (23/3).

Ο Χ. Λάζος διάβασε και απάντηση της οργανωτικής επιτροπής του Διεθνούς Εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης σε δημοσίευμα εφημερίδας, σύμφωνα με το οποίο η Εταιρεία Συγγραφέων παρουσιάζει τη διοργάνωση ως μέρος των εκδηλώσεών της. Η οργανωτική επιτροπή χαρακτηρίζει ανακριβείς τις πληροφορίες, δηλώνει «αναγκασμένη, παρά την πρόθεσή της» να προχωρήσει στη διοργάνωση χωρίς τη συμμετοχή του ΔΣ της Εταιρείας Συγγραφέων. Να σημειωθεί ότι στην οργανωτική επιτροπή εκπροσωπούνται η ΟΥΝΕΣΚΟ, το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών και το ΕΚΕΒΙ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ