Παρασκευή 23 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
Επιλογές
Κινηματογραφικοί «Κλειστοί δρόμοι»

Η ταινία «Κλειστοί Δρόμοι» του Σταύρου Ιωάννου κάνει σήμερα πρεμιέρα στους κινηματογράφους «Απόλλων» και «Πλάζα» στην Αθήνα και στον κινηματογράφο «Ναυαρίνο» της Θεσσαλονίκης. Η ταινία συμμετείχε στο ελληνικό τμήμα του 41ου ΦεστιβάλΚινηματογράφου Θεσσαλονίκης, αποσπώντας τιμητική μνεία, αλλά και στο 51ο ΦεστιβάλΒερολίνου, εξασφαλίζοντας διανομή σε δέκα αίθουσες στη Γαλλία.

Ο Σταύρος Ιωάννου επιχειρεί να ψηλαφίσει με ντοκιμαντερίστικη διάθεση τη μη εμπορεύσιμη πλευρά ενός λαού, των Κούρδων, που αναγνωρίζεται και τιμάται από το δικό μας κόσμο, μόνο όταν αποφασίζει να πεθάνει ηρωικά, τροφή για μεγαλόστομους λυρισμούς στα άδεια δελτία ειδήσεων, ενός λαού που η τύχη του δοκιμάζεται στους «κλειστούς δρόμους», οι οποίοι τον περιβάλλουν και που με οδηγό την απόγνωση φωτίζει τους δικούς του δρόμους προς την ελπίδα. O τρόπος που μπορεί κάποιος να δει το κουρδικό ζήτημα είναι πολιτικός, κοινωνιολογικός ή ιστορικός. Στην περίπτωση του Σταύρου Ιωάννου η προσέγγιση είναι κυρίως ανθρώπινη και σε δεύτερο επίπεδο περνούν οι παραπάνω αναλύσεις. O σκηνοθέτης δούλεψε στην πλατεία Κουμουνδούρου, που λειτουργεί τελικά σαν πατρίδα για τους ανθρώπους αυτούς, οι οποίοι περνούν από την Ελλάδα, για να πάνε σε κάποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα, για τους Κούρδους που έρχονται χωρίς χαρτιά, χωρίς αποδεικτικά στοιχεία ταυτότητας και έχουν μόνο ανάγκες. Υποτάσσονται στις ανάγκες επιβίωσής τους, υποτάσσουν τα όνειρα και τα οράματά τους στην πρωταρχική ανάγκη, που είναι η ίδια τους η ζωή.

Στην Αβάν πρεμιέρ της ταινίας ο Σταύρος Ιωάννου εξέφρασε την ευχή για μια πορεία της ταινίας στις ελληνικές αίθουσες αντάξια της διεθνούς επιτυχίας της. Μιας ταινίας που έχει αφιερώσει ο σκηνοθέτης στους μετανάστες όλου του κόσμου, σ' αυτούς που προσπαθούν να διασχίσουν τα σύνορα της απελπισίας σε κάποια χώρα της Ευρώπης. Οπως οι νεαροί μετανάστες που έπαιξαν στην ταινία και ήταν απόντες στην προβολή καθώς κυνηγούν το όνειρο της ελευθερίας σε άλλους τόπους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ