Σάββατο 7 Απρίλη 2012 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΠΟΛΥΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ «ΦΩΚΑΣ»
Αγωνιστικό μπλόκο στα σχέδια της εργοδοσίας

Συγκλονιστικές οι μαρτυρίες των εργαζομένων για τις συνθήκες δουλειάς

Από την κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη

MotionTeam

Από την κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη
Μια πρώτη σημαντική μάχη έδωσαν χτες οι εκατοντάδες εργαζόμενοι στα καταστήματα της επιχείρησης «ΦΩΚΑΣ» σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, με τη συντριπτική τους πλειοψηφία να συμμετέχει αποφασιστικά στη στάση εργασίας που κήρυξαν τα κλαδικά σωματεία των εμποροϋπαλλήλων της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Οι εργαζόμενοι με τη χτεσινή κινητοποίηση έστειλαν σαφές μήνυμα στην εργοδοσία ότι δεν αποδέχονται τις μειώσεις μισθών, δεν υπογράφουν ατομικές συμβάσεις, δεν αποδέχονται την εκ περιτροπής εργασία.

Και στις δύο πόλεις οι ίδιοι οι εργαζόμενοι (στην πλειοψηφία τους γυναίκες) έδωσαν, έξω από τις πόρτες των καταστημάτων, τη μάχη για την επιτυχία της κινητοποίησης, τη μάχη για να πείσουν όσους συνάδελφους τους δίσταζαν και φοβόντουσαν να μην μπουν για δουλειά. Σημαντικό στοιχείο ήταν και το γεγονός ότι η πλειοψηφία των καταναλωτών - εργαζόμενοι άλλωστε και οι ίδιοι - δήλωναν τη συμπαράστασή τους στον αγώνα τους.

Στην Αθήνα έγινε συγκέντρωση έξω από το κατάστημα της Ερμού, αλλά και πορεία στην Ερμού. Στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκαν εργαζόμενοι του κλάδου, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας και η Επιτροπή Ανέργων του σωματείου.

Στη Θεσσαλονίκη έγινε συγκέντρωση στο κατάστημα στην οδό Τσιμισκή. Στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκε και το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων του νομού. Σε συνάντηση στην Επιθεώρηση Εργασίας που προκάλεσαν οι εργαζόμενοι και η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων, ο εργοδότης όχι μόνο δεν πήρε πίσω τίποτα από τα μέτρα που θέλει να εφαρμόσει, αλλά δε δεσμεύτηκε ούτε για την εξόφληση των δεδουλευμένων που χρωστάει (2 μηνών).

Εξοντωτικές συνθήκες δουλειάς

«Δεν είμαστε απλά αγανακτισμένοι, είμαστε αποφασισμένοι. Θα συνεχίσουμε, δεν έχουμε άλλη λύση, θα παλέψουμε όπως μπορούμε». Είναι τα λόγια εργαζόμενων γυναικών έξω από το κατάστημα στην Ερμού. Οι συνθήκες εργασίας μέσα στο πολυκατάστημα περιγράφονται από τις ίδιες ως εφιάλτης. «Μια πωλήτρια ένας πωλητής κάνει δουλειά για πέντε. Αντί στον κάθε όροφο να είμαστε 15 εργαζόμενοι είμαστε μόλις 5», λέει μια εργαζόμενη. Η διπλανή προσθέτει: «Συνέχεια απειλές, αν δεν κάνεις αυτό, θα πας σπίτι σου. Μέχρι και χρέη σεκιούριτι μας αναγκάζουν να εκτελούμε».

«Από τα ταμεία πήραν και τις καρέκλες. Απαγορεύεται να κάτσεις. Πρέπει να είσαι συνεχώς όρθια να κάνεις πωλήσεις», καταγγέλλει μια άλλη εργαζόμενη. Η συζήτηση «ανάβει»: «Καθαρίζουμε τουαλέτες, το κατάστημα, αφού και για τα τρία καταστήματα στην Αθήνα η εργοδοσία απασχολεί μία μόνο καθαρίστρια! Τι να προλάβει να κάνει;». Η εντατικοποίηση εξαιτίας και της μείωσης του προσωπικού, όπως λένε, κυριαρχεί. Από την αποθήκη στο ταμείο, από το ταμείο στην αποθήκη και όπου αλλού.

Μάλιστα, το τελευταίο διάστημα η εργοδοσία τους μαζεύει συχνά - πυκνά για να τους πείσει για την αναγκαιότητα να αποδεχτούν την επίθεση στα δικαιώματά τους. «Ηρθε η ίδια η εργοδότρια και μας είπε, όταν τη ρωτήσαμε πώς θα ζήσουμε, ότι δεν είναι κακό να πάμε να μείνουμε με τους γονείς μας για να κάνουμε οικονομία». Στο 20λεπτο διάλειμμα οι εργαζόμενες στη Σταδίου βγαίνουν έξω από το κατάστημα αφού δεν υπάρχει χώρος, ενώ στην Ερμού, όπως είπαν, πάνε σε ένα δωματιάκι πέντε επί πέντε, «σαν περιστερώνας είναι», έλεγαν χαρακτηριστικά, ο οποίος δεν έχει ούτε φως ούτε ψυγείο, τίποτα...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ