Σάββατο 24 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΟΙΗΣΗΣ
«Χώρια» οι εκδηλώσεις

Ξεχωριστά θα γιορτάσει την Ημέρα Ποίησης στις 21 του Μάρτη η Εταιρεία Συγγραφέων, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, με την οποία απαντά στην προχτεσινή ανακοίνωση της οργανωτικής επιτροπής της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης. Η Εταιρεία σημειώνει πως η συγκεκριμένη ημέρα καθιερώθηκε και γιορτάστηκε από αυτήν τα τελευταία τρία χρόνια και φέτος κλήθηκε από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Δελφών και την ΟΥΝΕΣΚΟ να συμμετάσχει στη μετατροπή του θεσμού σε διεθνή.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η Εταιρεία δέχτηκε την πρόσκληση, παρά το ότι διαπίστωσε πως αυτή έγινε αφού οι παραπάνω φορείς είχαν επιλέξει τους ποιητές που θα συμμετείχαν. Ακολούθησε δημοσίευμα πρωινής εφημερίδας με το πρόγραμμα της διοργάνωσης, το οποίο έδωσε μέλος της Εταιρείας, δημοσίευμα το οποίο η οργανωτική επιτροπή ερμήνευσε ως απόπειρα της Εταιρείας να παρουσιάσει το θεσμό ως μέρος των δικών της εκδηλώσεων, με αποτέλεσμα να ανακοινώσει πως θα προχωρήσει στη διοργάνωση χωρίς την Εταιρεία Συγγραφέων. Τελικά, η Εταιρεία χτες απάντησε πως θα προχωρήσει κι αυτή στο δικό της ξεχωριστό πρόγραμμα όπως κάθε χρόνο.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως πέρα από το γεγονός ότι η Μέρα Ποίησης αποτελεί όντως πρωτοβουλία της Εταιρείας Συγγραφέων, το θέμα είναι πως όλοι οι παραπάνω εμπλεκόμενοι φορείς δεν επιχείρησαν καν να προσδώσουν μια όσο το δυνατό μεγαλύτερη συλλογικότητα στο θεσμό, προσκαλώντας και τα άλλα λογοτεχνικά σωματεία. Αναμφισβήτητα, η ηχηρή απουσία πρόσκλησης συμμετοχής στο θεσμό στο αρχαιότερο λογοτεχνικό σωματείο της χώρας, την Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών, «βγάζει μάτι». Και όσο ευθύνεται η Εταιρεία Συγγραφέων γι' αυτό, πολύ περισσότερο ευθύνεται το υπουργείο Πολιτισμού, μέσω του φορέα του, του ΕΚΕΒΙ. Η διασπαστική τακτική της κυβέρνησης στον λογοτεχνικό κόσμο, η συνειδητή κυβερνητική απαξίωση των εργατών του πνεύματος, οι «παρεούλες» και οι «γνωριμίες» θα είναι οι αιτίες που θα απαξιώσουν και αυτόν το θεσμό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ