Σάββατο 24 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ζητούμενο η συντροφικότητα

Ενα έργο που υμνεί την αιώνια αγάπη, ένα έργο ύμνος στη συντροφικότητα και τον έρωτα, μια τρυφερή κωμωδία, το «Νυφικό κρεβάτι» του Γιαν Ντε Χάρτογκ, ετοιμάζεται πυρετωδώς προκειμένου να ανέβει, στις 2 του Μάρτη, στο θέατρο «Βεάκη». Το έργο πρωτοπαρουσιάστηκε το 1947 στο Μπροντγουέι, με την Τζέσικα Τάντι. Το 1954 έγινε ταινία με τον Ρεξ Χάρισον και τη Λιλί Πάλμερ. Στην Ελλάδα πρωτοανέβηκε το 1957, στο «Κεντρικόν» με την Ελλη Λαμπέτη και τον Δημήτρη Χορν, ενώ το 1976 το ανέβασε και η Αλίκη Βουγιουκλάκη με τον Γιάννη Φέρτη.

Η παράσταση ανεβαίνει σε διασκευή Αλέξανδρου Ρήγα και Δημήτρη Αποστόλου, σκηνοθεσία Αλέξανδρου Ρήγα, σκηνικά - κοστούμια Γιώργου Ασημακόπουλου, μουσική επιμέλεια Σταμάτη Γιατράκου και φωτισμούς Λευτέρη Παυλόπουλου. Παίζουν: Νίκος Σεργιανόπουλος και Ρένια Λουιζίδου.

Ο Ολλανδός συγγραφέας με την πένα του παρακολουθεί τη ζωή ενός ζευγαριού. Περιγράφει στιγμιότυπα από την καθημερινότητά τους, από τη μέρα που γνωρίζονται μέχρι τη δύση της ζωής τους. Μια κοινή ζωή που εμπεριέχει πανικούς, ζήλιες, κόντρες, προβλήματα, αλλά και χαρές. Οσο για το μήνυμα του έργου ο σκηνοθέτης Αλέξανδρος Ρήγας λέει πως είναι «κόντρα στους καιρούς που θέλουν όλα να διαλύονται με τα πρώτα σύννεφα, με τις πρώτες δυσκολίες. Μας ρίχνουν σ' αυτή την παγίδα, με αποτέλεσμα μια απίστευτη μοναξιά, την οποία μάλιστα θεοποιούμε και τη βαφτίζουμε "ιν". Το μήνυμα αυτού του έργου, ότι δύο άνθρωποι μπορούν να ζήσουν για πάντα μαζί. Μπορεί οι σχέσεις να θέλουν πολλή δουλιά, πολλή δύναμη για να παλέψεις, αλλά αν το ζητούμενο κάθε ανθρώπου είναι να ζήσει με κάποιον, αυτό είναι εφικτό. Κατά βάθος το ζητούμενο όλων είναι η συντροφικότητα και η αγάπη και μπορούμε να την κατακτήσουμε αν αγωνιστούμε. Μέσα στο διάστημα των σαράντα χρόνων της κοινής ζωής του ζευγαριού, αλλάζουν πολλά, αλλά αυτό που μένει αναλλοίωτο είναι ότι δεν μπορούν να ζήσουν ο ένας χωρίς τον άλλο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ