Σάββατο 24 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΙΚΑ
Ταλαιπωρία και για τα ψίχουλα

Σε παιχνίδι ταλαιπωρίας μεταξύ ΙΚΑ - τραπεζών, με θύματα τους συνταξιούχους, εξελίχτηκε χτες ο κυβερνητικός πολυδιαφημιζόμενος εκσυγχρονισμός της καταβολής των συντάξεων μέσω Τραπεζών. Αποτέλεσμα, να μείνουν χωρίς σύνταξη περίπου 25.000 συνταξιούχοι (θα πληρωθούν τελικά την επόμενη εβδομάδα). Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση βάζει χαράτσι στις πενιχρές συντάξεις προκειμένου να εξασφαλίσει προίκα για το ξεπούλημα των ΕΛΤΑ.

Χτες, πρώτη ημέρα της καταβολής των συντάξεων, πολλοί συνταξιούχοι γύρισαν με άδειες τσέπες, καθώς σε αρκετούς λογαριασμούς δε βρέθηκαν χρήματα, δελτία απογραφής δεν έφτασαν έγκαιρα και σε ορισμένες τράπεζες δεν πήγαν χρήματα από το ΙΚΑ.

Ενδεικτικό της χτεσινής ταλαιπωρίας είναι ότι σε πολλά υποκαταστήματα της Εθνικής δε λειτούργησαν επαρκώς τα ταμεία. Χαρακτηριστική η περίπτωση του υποκαταστήματος στον Περισσό όπου, παρά την ουρά με 200 συνταξιούχους, λειτουργούσαν μόλις δύο από τα πέντε ταμεία.

Οπως υποστήριξε πάντως χτες το ΙΚΑ, οι απλήρωτοι συνταξιούχοι υπολογίζονται σε 20.000 - 25.000 (περίπου 3% του συνόλου) και ανέφερε ως δικαιολογία ότι δεν ενημερώθηκαν οι τραπεζικοί λογαριασμοί, λόγω μη έγκαιρης αποστολής απογραφικών και εξαιτίας λαθών στην αναγραφή προσωπικών στοιχείων από τις τράπεζες. Από την άλλη η Εθνική, υποστήριξε χτες ότι εξυπηρέτησε όλους τους συνταξιούχους...

Την ίδια στιγμή όμως η κυβέρνηση και προκειμένου να εξυπηρετήσει την πολιτική ξεπουλήματος των ΕΛΤΑ προχώρησε σε μια απροκάλυπτη ενέργεια. Ενώ εδώ και ένα χρόνο διαφήμιζε τα «καλά» της καταβολής συντάξεων από τις τράπεζες, λίγο πριν την εφαρμογή του μέτρου ανακοίνωσε στους συνταξιούχους ότι μπορούν να πληρώνονται και από τα ταχυδρομεία με... χαράτσι όμως 500 δραχμών. Σκοπός, η οικονομική στήριξη των ΕΛΤΑ δίνοντας μηνιαία προίκα στους επίδοξους αγοραστές. Οπως κατήγγειλε άλλωστε χτες, η Ομοσπονδία συνταξιούχων ΙΚΑ, τα ΕΛΤΑ με ειδική εγκύκλιο καλούν τους ταχυδρόμους να προτρέπουν τους συνταξιούχους να πληρώνονται από αυτούς και επανέλαβε τη θέση της, να αφεθούν οι συνταξιούχοι να επιλέξουν από πού θα πληρώνονται.

Σύμφωνα με το ΙΚΑ, οι συνταξιούχοι των οποίων δεν αναγνωρίστηκε ο λογαριασμός τους, θα πληρωθούν από οποιοδήποτε υποκατάστημα της Αγροτικής Τράπεζας, εκτός από αυτούς που έχουν λογαριασμό σε Εθνική και Πειραιώς.

Οσοι συνταξιούχοι δεν έχουν απογραφεί ακόμα (περίπου 200.000), η σύνταξη του Μάρτη θα τους καταβληθεί από τα υποκαταστήματα της Αγροτικής Τράπεζας από τις 27 Φλεβάρη, σε συγκεκριμένες ημέρες ανάλογα με το αρχικό γράμμα του επωνύμου τους. Την Τρίτη 27/2 οι συνταξιούχοι που τα επώνυμά τους αρχίζουν από Α έως Ι, την Τετάρτη 28/2 από Κ έως Ο και την Πέμπτη 1/3 από Π έως Ω. Πληροφορίες για τις συντάξεις θα δίνει το ΙΚΑ στο τηλέφωνο 0800-80001, χωρίς χρέωση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ