Σάββατο 24 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ» ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΥ
Νέες θυσίες με πρόσχημα την «ανταγωνιστικότητα»

Πρόσθετα φορολογικά προνόμια και φοροελαφρύνσεις για τις μεγάλες επιχειρήσεις, με πρόσχημα αυτή τη φορά την ενίσχυση της «ανταγωνιστικότητας», επεξεργάζεται και προτίθεται να προωθήσει η κυβέρνηση, με την «αναμόρφωση» του φορολογικού συστήματος που βρίσκεται σε εξέλιξη. Οσον αφορά δε το κόστος που θα προκληθεί από τη θέσπιση της μείωσης των φόρων για τις μεγάλες επιχειρήσεις, η κυβέρνηση σχεδιάζει να το φορτώσει και πάλι στις πλάτες των εργαζομένων.

Δείγμα των κυβερνητικών προθέσεων στην επιχειρούμενη αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος έδωσε, σε ομιλία του στο ΙΟΒΕ, ο υφυπουργός Οικονομικών Απ. Φωτιάδης, ο οποίος διαπίστωσε μεταξύ άλλων ότι:

  • Υπάρχουν σημαντικά περιθώρια για τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, «ίσως με γενίκευση της φορολογίας και κατάργηση των προνομιακών φορολογικών δαπανών».
  • Η φορολογική επιβάρυνση του εργατικού κόστους, αλλά και η φορολογία των νομικών προσώπων έχουν πλησιάσει τα ανώτατα όριά τους και πιθανόν μερικές επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν προβλήματα φορολογικού ανταγωνισμού.

Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση, ανοίγοντας τα χαρτιά της, προλειαίνει το έδαφος για μια γενικευμένη και βίαιη ανακατανομή εισοδημάτων σε όφελος της πλουτοκρατίας, αυτή τη φορά μέσω του φορολογικού συστήματος. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του υφυπουργού, «η σχεδιαζόμενη φορολογική αναμόρφωση καλύπτει το σύνολο των φορολογιών που επιβάλλονται υπέρ του κράτους, των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς και άλλων τρίτων», ενώ «θα εξεταστούν τυχόν γενικές μεταβολές των ασφαλιστικών εισφορών που μπορεί να κριθούν αναγκαίες».

Με πλάγιους τρόπους η κυβέρνηση αναμοχλεύει, από τώρα, το ζήτημα των ασφαλιστικών εισφορών που πληρώνουν οι επιχειρήσεις προκειμένου να επιτευχτεί η λεγόμενη ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων. Ενδεικτικό των ...«προβληματισμών» τους είναι η διαπίστωση του υφυπουργού ότι «ο διεθνής ανταγωνισμός μπορεί να αυξήσει τις πιέσεις για μείωση του συνολικού εργατικού κόστους, με περιορισμό των φόρων, ιδίως στον τομέα των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης, προκειμένου να διατηρηθεί η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας».

Η βασική υπόθεση εργασίας για την «επιτροπή» του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, που επεξεργάζεται τη σχετική μελέτη, είναι ότι το σύνολο των φορολογικών εσόδων θα πρέπει να παραμείνει αμετάβλητο, όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο Απ. Φωτιάδης. Ετσι και από αυτή την πλευρά προκύπτει ανάγλυφα η επιχειρούμενη επίθεση σε βάρος των λαϊκών εισοδημάτων: Εφόσον το σύνολο των φορολογικών εσόδων θα μείνει αμετάβλητο, με παράλληλη μεγάλη μείωση των φορολογικών συντελεστών για τις μεγάλες επιχειρήσεις, τότε γίνεται φανερό ότι τα «σπασμένα» θα τα πληρώσουν οι εργαζόμενοι της χώρας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οι θέσεις του ΚΚΕ (2012-06-10 00:00:00.0)
Η φορολογική μεταρρύθμιση και ο ταξικός χαρακτήρας της (2006-09-17 00:00:00.0)
Φορολογικές προτεραιότητες... (2005-09-29 00:00:00.0)
Στόχος τους η ενίσχυση της «ανταγωνιστικότητας» (2002-06-07 00:00:00.0)
Η ελληνική οικονομία στη ζώνη του ευρώ (2001-04-28 00:00:00.0)
"Χαράτσι" 60 δισ. λόγω μη τιμαριθμοποίησης (1997-04-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ