Σάββατο 24 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ
Ανακαλύφθηκαν κοιτάσματα πετρελαίου
Αν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις, τότε η κυβέρνηση θα είναι υπόλογη και θα πρέπει να λογοδοτήσει στο λαό

Εκθετες, αλλά και υπόλογες, να λογοδοτήσουν στον ελληνικό λαό θα είναι η κυβέρνηση και η διοίκηση των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ) που δηλώνουν κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχουν εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα πετρελαίου στη χώρα, εάν επαληθευτούν οι πληροφορίες που δημοσιοποίησε η διοίκηση της εργολαβικής εταιρίας KAVALA OIL, ότι ανακάλυψε σημαντικό κοίτασμα πετρελαίου εξαιρετικής ποιότητας στο κοίτασμα Ε1 ανοιχτά του κόλπου της Νέας Περάμου, 4 - 4,5 μίλια δυτικά του Πρίνου. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Kavala Oil, Ν. Λούτσιγκα, το γεωτρύπανο της εταιρίας, με το οποίο έγινε η ερευνητική γεώτρηση, εντόπισε δύο πετρελαιοφόρους ορίζοντες σε βάθος που κυμαίνεται από τα 2.800 - 2.900 μέτρα. Οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι το κοίτασμα ανέρχεται στα περίπου 15 εκατομμύρια βαρέλια, το εύρος χρόνου της εκμετάλλευσης των δύο κοιτασμάτων υπολογίζεται στα 10 - 15 χρόνια.

Στις δύο αυτές ζώνες - σύμφωνα, πάντα με τη διοίκηση της Kavala Oil - πραγματοποιήθηκαν εκτεταμένες δοκιμές καύσης με σύγχρονες μεθόδους και προέκυψε ότι οι υδρογονάνθρακες που περιέχει ο ένας γεωλογικός ορίζοντας μπορεί να αποδώσει πετρέλαιο σε σταθερές ροές, θερμοκρασίες και πιέσεις, ενώ η περιεκτικότητα του πετρελαίου σε υδρόθειο στον ορίζοντα αυτό ανέρχεται μόνο σε 7%, και θεωρείται εξαιρετικής ποιότητας, τη στιγμή που τα αντίστοιχα πετρελαϊκά κοιτάσματα του Πρίνου, περιέχουν θειάφι που κυμαίνεται μεταξύ του 60 - 65%, είναι δηλαδή «βαρύ πετρέλαιο» και η τιμή του είναι χαμηλότερη από τις διεθνείς.

Το πρώτο κοίτασμα που χαρακτηρίζεται καλύτερα εκμεταλλεύσιμο, ενιαίο πάχους 15 μέτρων, ενώ το δεύτερο κοίτασμα πετρελαίου, παρ' ότι έχει διπλάσιο πάχος, παρουσιάζει δυσχέρειες ως προς την άντληση, διότι περικλείεται σε σχηματισμό ιδιόμορφων πετρωμάτων, με συνέπεια να χρειαστεί να γίνουν και άλλες γεωτρήσεις, ώστε να γίνει δυνατή η άντλησή του.

Την ώρα που γίνονται γνωστές αυτές οι πληροφορίες, η διοίκηση των ΕΛΠΕ υπό την εποπτεία της κυβέρνηση, «ψάχνει» να βρει κοιτάσματα πετρελαίου στο... Ιράν, το Αζερμπαϊτζάν και τη Λιβύη, δηλώνοντας με θράσος ότι τα κοιτάσματα πετρελαίου στον Πρίνο δεν είναι εκμεταλλεύσιμα. Εναν περίπου χρόνο πριν, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με νόμο, προκειμένου να διευκολύνει την αποχώρηση της πολυεθνικής DENISON που επί χρόνια εκμεταλλεύτηκε τα κοιτάσματα του Πρίνου, τα παρέδιδε, - με τη βεβαιότητα ότι τα κοιτάσματα του Πρίνου δεν είναι οικονομικώς εκμεταλλεύσιμα - σε εργολαβική εταιρία και στους εργαζόμενους. Σήμερα, όμως, προκύπτουν εντελώς διαφορετικές εξελίξεις. Ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ Ελ. Τζέλλας, όταν πριν ένα χρόνο ρωτήθηκε από το «Ρ» γιατί τα ΕΛΠΕ δεν προχωρούν στην εκμετάλλευση, αλλά και στην έρευνα στο Βόρειο Αιγαίο, απάντησε το εξής καταπληκτικό: «έχει πολύ θειάφι εκείνο το πετρέλαιο και δε μας συμφέρει να τον εκμεταλλευτούμε».

Το ζήτημα δεν είναι ότι το εν λόγω κοίτασμα θα το εκμεταλλευτεί η κοινοπραξία Kavala Oil, στην οποία συμμετέχουν με ένα σημαντικό ποσοστό και οι εργαζόμενοι, αλλά η τακτική της κυβέρνησης, η οποία, προκειμένου να παραδώσει το σύνολο του ορυκτού πλούτου (εν προκειμένω του πλέον σημαντικού) στο ιδιωτικό κεφάλαιο, κοροϊδεύει τον ελληνικό λαό. Τα πετρελαϊκά κοιτάσματα στην περιοχή του Βορείου Αιγαίου υπολογίζονται σε πολλά εκατομμύρια βαρέλια, ωστόσο η κυβέρνηση και τα ΕΛΠΕ, ισχυρίζονται το αντίθετο, ώστε να «χρυσωθεί το χάπι» της παράδοσής τους στο μεγάλο ιδιωτικό κεφάλαιο. Παλαιότερες έρευνες της DENISON, που κρατούνται «εφτασφράγιστες», κάνουν λόγο για την ύπαρξη διαπιστωμένων κοιτασμάτων πετρελαίου άνω των 50 εκατομμυρίων βαρελιών.

Προφανώς, χωρίς να έχουν υπόψη τους την ανακάλυψη νέων κοιτασμάτων στην Καβάλα, τη στιγμή που σύντασσαν την ανακοίνωσή τους, ο Σύλλογος Εργαζομένων στη ΔΕΠ - ΕΚΥ, (εργαζόμενοι στην έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων), καταγγέλλει τη διοίκηση των ΕΛΠΕ και προσωπικά τον Ελ. Τζέλλα για το ξεπούλημα του δημόσιου ελληνικού υπεδάφους. Τη στιγμή που τα ΕΛΠΕ προχωρούν στην έρευνα στον εξωτερικό, στο ελλαδικό χώρο την παραδίνουν σε ξένες πολυεθνικές πετρελαϊκές επιχειρήσεις. Αναφερόμενοι πάλι στον Ελ. Τζέλλα, σημειώνουν ότι «κατέστρεψε την εικόνα της εταιρίας με την απεμπόληση των δικαιωμάτων του μοναδικού της κοιτάσματος, του Πρίνου, ζημίωσε με τις εισηγήσεις του το ελληνικό δημόσιο κατά 14 δισεκατομμύρια δραχμές, αφήνοντας την ξένη εταιρία να φύγει χωρίς να πληρώσει για την αποκατάσταση του περιβάλλοντος στον Πρίνο, απαξίωσε το προσωπικό στην έρευνα, περικόπτοντας όλες τις δραστηριότητές του στη χώρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ