Παρασκευή 4 Μάη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ «ΚΟΥ ΚΟΥ ΑΕ»
Κατέθεσε αγωγή ενάντια στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων

Θεωρεί ότι τα αιτήματα των εργαζομένων δεν αποτελούν συλλογική «αλλά νομική και ατομική διαφορά»

Την εργοδοτική ανησυχία για τον ταξικό συντονισμό των εργαζομένων ομολογεί η συγκεκριμένη εταιρεία, βαπτίζοντας την επίθεση που αντιμετωπίζει κάθε εργαζόμενος ατομικό του πρόβλημα (φωτ. από τη φετινή Πρωτομαγιά στη Θεσσαλονίκη)

MotionTeam

Την εργοδοτική ανησυχία για τον ταξικό συντονισμό των εργαζομένων ομολογεί η συγκεκριμένη εταιρεία, βαπτίζοντας την επίθεση που αντιμετωπίζει κάθε εργαζόμενος ατομικό του πρόβλημα (φωτ. από τη φετινή Πρωτομαγιά στη Θεσσαλονίκη)
Με αγωγή που κατέθεσε κατά της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης, η εταιρεία παιδικών ειδών και παιχνιδιών «ΚΟΥ ΚΟΥ ΑΕ», προσπαθεί να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους και το κλαδικό σωματείο για να σταματήσουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις. Οι εργαζόμενοι διεκδικούν τα δεδουλευμένα που τους οφείλει η επιχείρηση και να σταματήσει το μέτρο της εκ περιτροπής εργασίας 2 και 3 ημερών τη βδομάδα, που επέβαλε μονομερώς. Πραγματοποίησαν 24ωρη απεργία το περασμένο Σάββατο και έχουν προκηρύξει νέα 48ωρη για σήμερα Παρασκευή και αύριο Σάββατο.

Η εργοδοσία, με την αγωγή, ζητά να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική η απεργία που πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι το Σάββατο 28 Απρίλη και να μην επαναληφθεί απεργία με τα ίδια αιτήματα καθώς, όπως ισχυρίζεται, δεν είναι νόμιμα, «διότι δεν αποτελούν συλλογική διαφορά αλλά νομική και ατομική διαφορά», η οποία μπορεί να λυθεί δικαστικά και «συνεπώς δεν επιτρέπεται η προσφυγή στην απεργία όταν είναι δυνατή η επίλυση μιας διαφοράς μέσω της δικαστικής οδού».

Με τα ίδια επιχειρήματα ισχυρίζεται ουσιαστικά ότι είναι παράνομες και οι απεργίες αλληλεγγύης, καθώς δεν αναφέρονται «στο συλλογικό συμφέρον των μισθωτών αλλά σε ατομική διαφορά, όπως είναι η μη καταβολή οφειλόμενου μισθού σύμφωνα με την ατομική σύμβαση του εργαζόμενου».

Με την επιχειρηματολογία της, η εργοδοσία επιχειρεί να χτυπήσει το δικαίωμα στην απεργία και ταυτόχρονα προδιαγράφει την τακτική, με την οποία οι εργοδότες επιδιώκουν η εργατική τάξη να «διεκδικεί» το δίκιο της σε αίθουσες δικαστηρίων, ενώ οι ίδιοι θα δυναμώνουν την επίθεση που έχουν εξαπολύσει με τη στήριξη των κομμάτων του ευρωμονόδρομου για την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και την αντικατάστασή τους από τις ατομικές συμβάσεις πείνας.

Οι εργαζόμενοι, συσπειρωμένοι στο ταξικό σωματείο της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων, δεν τρομοκρατούνται και δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν και να κλιμακώσουν τον αγώνα τους. Απαιτούν από την εργοδοσία να σταματήσει την επίθεση που ξεκίνησε μήνες τώρα, με στόχο να απαλλαγεί από τους εργαζόμενους χωρίς κόστος. Γιατί αυτό επιδιώκει, καθώς μετά την υπαγωγή της στο άρθρο 99 έκλεισε 25 από τα 47 καταστήματα που λειτουργούσε στη Βόρεια Ελλάδα, πετώντας στο δρόμο χωρίς απόλυση ή αποζημίωση περισσότερους από 100 εργαζόμενους, άρχισε τις καθυστερήσεις πληρωμών σε όσους απέμειναν και από τον Απρίλη επέβαλε την εκ περιτροπής εργασία 2 και 3 ημερών. Μάλιστα, οι εργαζόμενοι εκτιμούν ότι η εργοδοσία συνεχίζει τη δραστηριότητά της, προκειμένου να πουλήσει ό,τι εμπορεύματα έχει και στη συνέχεια να οδηγηθεί σε πτώχευση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ